Hlavní obsah

V bezvýchodné situaci na sobě odpalte granát, přikázal Prigožin svým žoldnéřům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin vydal svým bojovníkům pokyn, aby spáchali sebevraždu, jestliže se dostanou do bezvýchodné situace a hrozilo by jim zajetí. Doplnil jej drastickými videozáznamy, které zachycují, jak si jeho těžce zranění žoldnéři dobrovolně berou život.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jevgenin Prigožin

Článek

„Pokud bojovník riskuje, že bude zajat a nemůže bojovat s nepřítelem, nechá na sobě vybuchnout granát,“ napsal Prigožin na sociální síti Telegram.

Jedno z připojených videí v oblasti východoukrajinské obce Chromove u Bachmutu ukazuje, jak se zraněný voják střílí samopalem do hlavy. Druhý záznam ze stejného místa zachycuje bojovníka, jenž si odpaluje pod bradou ruční granát.

„Těžké záběry,“ komentuje videa Prigožin. Dodává, že kdyby jeho jednotky dostaly požadované množství munice, „bylo by podobných úmrtí našich chlapů pětkrát i vícekrát méně“. Prigožin tím zjevně narážel na své vleklé spory s ruským ministerstvem obrany, které ostře kritizuje za nedostatečné zásobování střelivem.

Prigožin už je ve videu vyloženě nepříčetný: Šojgu, Gerasimove, kde je sakra munice?Video: Reuters

Prigožin: Ruští vojáci utíkají ze svých pozic v Bachmutu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám