Hlavní obsah

Útěk jako z detektivky. Britská policie hledá vězně, který se „vypařil do vzduchu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tisíce policistů už od středy ráno pátrají po uprchlém vězni Danielu Khalifeovi, který za mřížemi čekal na soud kvůli obvinění z terorismu. Muž se měl pokusit nastražit výbušniny v armádním zařízení a předávat tajné informace Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Pátrání po uprchlém vězni Danielu Khalifeovi probíhá od středy dnem i nocí

Článek

Takový hon už Spojené království dlouho nezažilo: v akci jsou tisíce policistů, úřady opakovaně žádají veřejnost o pomoc při pátrání, na hranicích země platí zostřené kontroly.

Manévry spustil spektakulární útěk jedenadvacetiletého muže jménem Daniel Khalife, kterému se ve středu ráno podařilo utéct z věznice ve Wandsworthu na okraji Londýna způsobem hodným napínavé detektivky. Skrze vězeňskou kuchyni se dostal k dodávce, která do vězení dovážela potraviny, přivázal se k jejímu podvozku a počkal, až vozidlo vyjede z káznice ven.

„Vypadá to, že se snad vypařil do vzduchu,“ řekla serveru BBC v pátek rezignovaně bývalá policejní šéfová Sue Simová, která se v minulosti podílela na pátrání po jiných útěkářích. Podle názoru zkušené policistky je ovšem vyloučené, aby se něco takového podařilo, aniž by Khalife měl komplice. „Musel mu pomoci někdo zevnitř,“ řekla Simová.

Během pátku probíhalo intenzivní pátrání po uprchlém vězni zejména v okrajových částech Londýna.

Výbušniny na vojenské základně

Jedenadvacetiletý Daniel Khalife byl ve vazbě od ledna poté, co si vyslechl obvinění z přípravy teroristického činu - měl se pokusit nastražit výbušná zařízení na vojenské základně RAF ve Staffordu, kde jako voják působil. Také měl shromažďovat utajované informace a pokoušet se je předat „nepřátelské mocnosti“. Soud s ním byl naplánovaný na listopad.

Foto: Metropolitan Police Service, Reuters

Policejní portrét Daniela Khalifea

Britská média upozorňují na nebývalý zájem ze strany vrcholných politiků naznačující, že Khalife nebyl obyčejným obviněným. Kvůli jeho útěku si mj. telefonoval ministr spravedlnosti Alex Chalk s ředitelem věznice ve Wandsworthu. Ministr nařídil důkladné vyšetření okolností útěku s tím, že „nepřátelskou mocností“, pro kterou měl uprchlý vězeň pracovat, je Írán.

Úřady Khalifea označily za „nikoli nebezpečného“ a vyzvaly veřejnost, aby neprodleně sdílela jakékoli informace, které by s útěkem mohly souviset.

„Finanční škrty mají následky“

Podle Marka Fairhursta, šéfa Sdružení vězeňských pracovníků, není Khalifeův útěk velkým překvapením. Britská nápravná zařízení jsou prý chronicky podfinancovaná a zaměstnanci demotivovaní. „Pokud si pamatuji dobře, vězeňství přišlo za vlády konzervativců o 900 milionů liber (přes 25 miliard korun). (…) Škrty mají zkrátka své následky,“ řekl Fairhurst.

Vrah uprchl z vězení v USA, lezl po zdi jako krab. Natočila ho kamera

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám