Hlavní obsah

USA vyhostí muže, který zabíjel ve Varšavském ghettu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy rozhodly o vyhoštění šestaosmdesátiletého newyorského obchodníka, který se za druhé světové války podílel na vyhlazování Židů v polských ghettech, mj. ve Varšavě. Oznámilo to v pondělí americké ministerstvo spravedlnosti. Datum deportace nebylo ještě stanoveno.

Článek

Jakob Reimer se měl za druhé světové války podílet na "brutální likvidaci" Židů, mj. ve varšavském ghettu. U soudu v roce 1998 přiznal, že byl jako jeden ze strážných při postřílení asi 50 lidí u jednoho z táborů v Polsku. Těla byla naházená do jámy, kterou další zajatci zasypali.

Reimer je etnický Němec a narodil se na Ukrajině. Hájil se tím, že ho nacisté na Ukrajině zajali a on musel plnit jejich rozkazy. Americký soud však připomněl, že byl v pomocné jednotce SS čtyřikrát povýšen a dostal vojenské vyznamenání.

Od roku 1959 občanem USA

V roce 1952 Reimer přesídlil do USA a v roce 1959 dostal americké občanství. Pracoval nejprve jako barman. Posléze vlastnil restauraci na newyorském náměstí Times Square a žil na newyorském předměstí Carmel. Nyní bydlí ve městě v New Jersey.

Odvolací soud loni potvrdil rozhodnutí odebrat mu americké občanství. Ve vyplněném dotazníku totiž zamlčel svou krvavou minulost. "Budeme usilovat o to, aby byl vyhoštěn co nejrychleji," řekl v pondělí náměstek ministra spravedlnosti Christopher Wray.

Zmíněný rezort začal s programem vyhledávaní nacistických zločinců v roce 1979. Soudy následně vyhověly ministerstvu ve vyhoštění 99 osob, 170 dalším neumožnily vstup na půdu USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám