Hlavní obsah

USA vydají peruánského exprezidenta Toleda, který je obviněn z úplatkářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo zahraničí souhlasí s vydáním bývalého peruánského prezidenta Alejandra Toleda do Peru, uvedlo nejvyšší státní zastupitelství této jihoamerické země. Toledo ve vlasti čelí obvinění z úplatkářství.

Foto: Guadalupe Pardo, Reuters

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo se svou manželkou Eliane Karpovou

Článek

Šestasedmdesátiletý Toledo byl ve Spojených státech zatčen v roce 2019 poté, co Peru formálně požádalo o jeho vydání.

Peruánské úřady ho obviňují, že od brazilské stavení firmy Odebrecht vzal úplatky přes 25 milionů dolarů (556 milionů korun) výměnou za pomoc při zajištění veřejných zakázek. Peruánským prezidentem byl v letech 2001 a 2006.

„Zatím pro vydání nemáme stanovený nějaký termín, není ale pravděpodobné, že by to trvalo měsíce,“ řekl Alfredo Rebaza, šéf oddělení extradicí na nejvyšším státním zastupitelství.

Toledo odmítá obvinění, že by žádal a bral úplatky. Loni v srpnu americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že Spojené státy do Peru vrátí 686 tisíc dolarů zabavených Toledovi.

Americký soudce v roce 2021 s vydáním Toleda souhlasil a řekl, že důkazy o jeho trestné činnosti jsou dostatečné, poslední slovo v této věci však připadlo ministerstvu zahraničí, píše agentura Reuters.

Státní zástupce v Peru žádá pro Toleda 20 let a šest měsíců vězení v případu souvisejícím se stavbou dvou částí dálnice spojující jih Peru s Brazílii. Peru v posledních letech zažilo vlnu skandálů spojených se společností Odebrecht.

Také exprezidenta Pedra Pabla Kuczynského úřady vyšetřují kvůli údajnému praní špinavých peněz. Bývalý prezident Alan García v roce 2019 spáchal sebevraždu, aby se vyhnul zatčení.

V Peru pokračují krvavé protesty proti vládě

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Alejandro Toledo

Výběr článků

Načítám