Hlavní obsah

USA uvalí sankce na síť, která opatřuje vojenské technologie pro Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy uvalí nové sankce na mezinárodní síť jednotlivců a společností, které pracují na opatřování vojenských technologií pro ruskou válku na Ukrajině. Podle agentury Reuters to v pondělí prohlásila americká ministryně financí Janet Yellenová na okraj summitu G20 na indonéském ostrově Bali.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Americká ministryně financí Janet Yellenová

Článek

Podle Yellenové se nové sankce budou týkat 14 jednotlivců a 28 dalších subjektů, včetně finančních zprostředkovatelů. Odkud dotyční pocházejí, odmítla ministryně zatím sdělit. Podrobnosti by měly být oznámeny během pondělí.

„Jedná se o součást širšího úsilí narušit ruské válečné snahy a odepřít Rusku vybavení, které potřebuje,“ řekla novinářům Yellenová.

Americké ministerstvo financí již dříve uvalilo sankce na velké ruské zbrojní firmy a ministerstvo obchodu zakázalo export amerických součástek a technologií, které byly využívány ruskou armádou. Yellenová uvedla, že to již mělo dopady na situaci na ukrajinských bojištích.

Rusku se podařilo opatřit si drony z Íránu, které využilo k útokům na města a energetickou infrastrukturu na Ukrajině. Íránské vojenské subjekty již podléhají americkým sankcím kvůli jadernému programu Teheránu.

Yellenová zároveň uvedla, že Spojené státy budou pokračovat ve finanční a ekonomické pomoci Ukrajině.

Británie zmrazila ruský majetek v celkové hodnotě 18 miliard liber, uvedla vláda

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám