Hlavní obsah

USA Today umístil Slovensko k Jadranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BRATISLAVA

Když si v roce 1998 spletl americký prezident George W. Bush Slovensko se Slovinskem, mnozí si mysleli, že se to už nezopakuje. Omyl. Tentokrát se nezmýlila hlava Spojených států, ale v jedné z mutací vlivný deník USA Today. V článku o Bushově cestě po Evropě vyznačil na doplňující mapě Slovensko na místě Slovinska, tj. při Jadranu.

Foto: Aleš Plevka

Zdeněk Lorenc vítá přítomné a zahajuje zábavné odpoledne v Lítově

Článek

Ještě v úterý si přitom francouzská agentura AFP vystřelila z Bushe a na dálku mu vzkázala, zda si už na mapě oba státy našel. Stejná nevědomost jako před lety by prý nebyla vhodná.

Slovenská tisková agentura SITA si dnes na adresu USA Today povzdechla, že školením měli projít i američtí novináři.

Omyl ve funkci guvernéra

Bush jako texaský guvernér se v roce 1998 v Austinu setkal s tehdejším slovinským premiérem Janezem Drnovšekem. Po schůzce mediím sdělil, že se o Slovensku hodně dověděl.

USA Today je druhým nejvíce prodávaným listem ve Spojených státech. Omylu se dopustil v jedné ze svých mutací, v níž na mapce zachycující Bushovu evropskou cestu zakreslil Slovensko na místo Slovinska, a Bratislavu tak jen kousek od slunných břehů Jadranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám