Hlavní obsah

USA se vzdalují od očkovací mety

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ambiciózní plán naočkovat do 4. července 70 procent Američanů alespoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru, který před měsícem vytyčil demokratický prezident Joe Biden, se zřejmě nepodaří splnit.

Foto: ČTK/AP

První dáma Jill Bidenová a Anthony Fauci, poradce prezidenta Joea Bidena, při návštěvě kostela v newyorském Harlemu, kde se také odehrává očkovací kampaň.

Článek

S odkazem na klesající tempo vakcinační kampaně zejména na jihu a středozápadě Spojených států na to upozornila agentura AP. Ta podotkla, že zatímco přede dvěma měsíci se v USA aplikovaly denně téměř dva miliony dávek vakcín, nyní je to méně než čtyři sta tisíc.

USA jsou zpět, řekl Biden po přistání v Evropě

Evropa

„V následujících čtyřech týdnech by muselo být vakcinováno alespoň jednou dávkou zhruba 15,5 milionu dosud neočkovaných dospělých, aby byl Bidenův cíl splněn,“ upozornila agentura AP. Bílý dům o pravděpodobnosti splnění odmítl spekulovat.

Fauci dál věří

Mluvčí Jen Psakiová místo toho zdůraznila, že administrativa k dosažení kýžené mety „využívá veškeré dostupné prostředky“.

„Bez ohledu na to, jaký bude stav 4. července, tak nekončíme,“ dodala s odkazem na datum, kdy Američané slaví Den nezávislosti. „5. července budeme dál apelovat na to, aby se napříč celou zemí očkovalo více lidí,“ upozornila Psakiová.

Stanovené hranice 70 procent alespoň částečně naočkovaných dospělých zatím doposud dosáhlo 14 z 50 států USA. Anthony Fauci, epidemiolog a Bidenův poradce, vzkázal, že stále věří, že do vytyčeného data bude totéž platit pro celé Spojené státy. „Pokud ne, budeme se snažit dál,“ dodal.

Některé státy USA už vakcinační cíl splnily

Amerika

Varoval přitom, že další vakcinace je nezbytná pro zastavení šíření potenciálně nebezpečných mutací koronaviru, včetně takzvané „delta varianty“, jež byla poprvé identifikována v Indii a nyní je převládající mutací v Británii. Podobný scénář podle Fauciho hrozí i v USA, kde nyní „indická“ mutace představuje šest procent případů. První data přitom naznačují, že tato varianta je nakažlivější a je i o něco odolnější vůči vakcínám – zejména v případě, že je člověk očkován pouze částečně.

Náhodný cíl, míní guvernér

Bílý dům ve spolupráci s jednotlivými státy i soukromými podniky dělá vše, co může, aby uvadající zájem o očkování opět podpořil. Od loterie pro vakcinované s šancí vyhrát milion dolarů až po placené volno pro ty, kdo jdou na očkování.

„Potřebujeme vaše vedení na místě – tam, kde je to nyní nejdůležitější – více než kdy jindy,“ apeloval tento týden koronavirový koordinátor Bílého domu Jeff Zients na jednotlivé guvernéry, aby vakcinační kampaň ze všech sil podpořili.

Američané už očkují nedočkavé školáky

Zahraniční

Ne všichni lídři amerických států jeho zápal sdílejí. Například Tim Reeves, republikánský guvernér Mississippi, které za zbytkem USA zaostává s pouhými 34 procenty očkovaných, označil Bidenův cíl v rozhovoru se stanicí CNN za „přinejmenším náhodně stanovený“. Dodal, že ačkoliv další očkování podporuje, za mnohem důležitější ukazatel považuje klesající počet případů nově nakažených nemocí covid-19 ve svém státě.

Reklama

Výběr článků

Načítám