Hlavní obsah

USA se bojí ptačí chřipky, může zde zabít až 90 miliónů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Za předpokladu, že na území Spojených států vypukne pandemie ptačí chřipky, může zde zemřít kolem 90 milionů lidí. Vyplývá to ze studie, kterou si objednala americká vláda.

Článek

Autoři v dokumentu, který počítá s tím, že by krizová situace mohla trvat až 18 měsíců, varovali před nedostatečným množství vakcín proti ptačí chřipce.

Kdyby pandemie vypukla v příštích měsících, nebylo by v prvním roce jejího trvání možné očkovat více než 90 procent Američanů, soudí zdravotní úřady.

Státní aparát již na výzkum a výrobu antivirových vakcín a léků miliardu dolarů (asi 22 miliard korun). Prvním cílem je zajistit látky, které umožní očkovat proti ptačí chřipce alespoň 20 miliónů lidí, tedy méně než sedm procentům obyvatel.

V USA proto v současnosti probíhá debata o tom, které skupiny obyvatel budou očkovány dříve. Zda jimi jako první budou staří lidé a nejmenší děti, či spíše věková skupina od 13 do 40 let. Zvláštní ohled by se přitom vždy měl brát na osoby zajišťující chod státu, bezpečnost, zásobování a další nezbytné služby.

Američtí lékařští odborníci nabádají všechny země, aby se na pandemii chřipky dále připravovaly, přestože tato hrozba se v poslední době podle všeho snížila.

Virus ptačí chřipky H5N1 od roku 2003 usmrtil kolem 100 lidí. V drtivé většině případů se však oběti nakazily od nemocné drůbeže, ne od jiného člověka. Mutaci viru a jeho přenos mezi lidmi ale přesto nelze plně vyloučit, shodují se odborníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám