Hlavní obsah

USA omezily operace na základně v Uzbekistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAŠKENT

Spojené státy omezily operace vycházející z americké letecké základny v Uzbekistánu. Reagovaly tak na násilné nepokoje z minulého týdne, při nichž podle nepotvrzených odhadů zahynuly stovky lidí. O omezení provozu na základně informoval vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě John Abizaid.

Článek

"Rozhodli jsme se být opatrní a zajistit především bezpečnost našich operací," odpověděl Abizaid na webové stránce www.centcom.mil na otázku, zda omezení provozu na základně v Uzbekistánu je důsledkem tamních násilností.

V uzbeckém městě Kara-su na hranici s Kyrgyzstánem demonstrovalo asi tisíc lidí proti zatčení 80 obyvatel města. Situace v regionu zůstává stále napjatá. Vše komplikuje velký počet uprchlíků, kteří setrvávají na hranicích a snaží se dostat do Kyrgyzstánu.  

Washington vybídl uzbecké úřady, aby otevřeně informovaly o událostech ve východouzbeckém Andižanu z minulého pátku, kde uzbecké bezpečnostní síly razantně potlačily nepokoje. Karimov však odmítl požadavek mezinárodního vyšetření tamních událostí. Tvrdí, že bezpečnostní síly tam ve střetu s "bandity" zabily 169 lidí, zatímco podle odhadů založených na údajích očitých svědků se počet mrtvých pohyboval od více než 500 do 2000. Mezi oběťmi jsou údajně i ženy a děti.

Základny USA v Uzbekistánu

Uzbekistán s autoritativním Karimovem v čele patří k nejoddanějším spojencům USA ve válce s terorismem. Deník The New York Times upozornil v dubnu na transporty vězňů prováděné CIA na uzbecké základny. Letadla měla mezipřistání v České republice, konkrétně na pražském letišti v Ruzyni. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Boeing CIA skutečně odstartoval z Česka

Boeing 737 s imatrikulačním číslem N313P, který byl označován za servisní letoun americké tajné služby CIA, skutečně odstartoval 21. září 2003 z České...

Výběr článků

Načítám