Hlavní obsah

Levicoví poslanci chtějí řešit kauzu letadla CIA ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případ letadla, jež mělo přepravovat vězně americké tajné služby CIA a startovalo v roce 2003 z Česka, se příští týden možná dostane na program parlamentních interpelací. V rozhovoru pro ČTK to v pátek připustil místopředseda sněmovního zahraničního výboru Václav Exner (KSČM).

Článek

Kauzu by údajně mohl otevřít člen tohoto výboru za ČSSD Petr Lachnit. ČTK se ho dnes nepodařilo zastihnout, nebral ani mobilní telefon.

Informaci o přeletu letadla přinesl americký list The New York Times. Napsal, že vězni měli být z Prahy do Taškentu převáženi v létě 2003. Transport zajišťoval Boeing 737. V ten samý čas přistálo v uzbecké metropoli i letadlo vypravené americkými tajnými službami z iráckého Bagdádu.

Na palubách obou strojů byly desítky osob podezřelých z teroristických činů, zejména ze spolupráce s afghánským Tálibánem a sítí al-Kajdá.[celá zpráva

Na programu už možná ve čtvrtek

Podle Exnera by se kauza mohla dostat na program sněmovního jednání ve čtvrtek, kdy mají poslanci projednat odpověď ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) na Exnerovu písemnou interpelaci. Týká se jednání orgánů Parlamentního shromáždění Rady Evropy o zákonnosti zadržování vězňů na americké vojenské základně Guantánamo.

Svoboda v písemné odpovědi uvedl, že "Česká republika je stranou Úmluvy na ochranu proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání a na všech fórech trvale podporuje efektivní naplňování závazků z této úmluvy".

Případem letadla by se mohl zabývat i zahraniční výbor, ale o termínu zatím rozhodnuto nebylo. "V tento okamžik je to v oblasti spekulací a neověřených informací, které je třeba nejprve verifikovat a poté teprve se jimi zabývat," řekl ČTK předseda výboru Vladimír Laštůvka (ČSSD).

Počátkem příštího týdne se proto obrátí na ministry zahraničí a obrany Svobodu a Karla Kühnla (US-DEU) a zpravodajské služby. "Předpokládám, že Česká republika je suverénní stát, tudíž něco takového, jako je přelet tak velkého letadla s takovým cílem nemůže být nezaznamenáno. Není to žádné UFO," dodal.

Reklama

Související články

Boeing CIA skutečně odstartoval z Česka

Boeing 737 s imatrikulačním číslem N313P, který byl označován za servisní letoun americké tajné služby CIA, skutečně odstartoval 21. září 2003 z České...

Výběr článků

Načítám