Hlavní obsah

USA očekávají zavření severokorejského reaktoru do tří týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Spojené státy očekávají, že KLDR uzavře svůj jaderný reaktor v Jongbjonu do tří týdnů. V sobotu to v Tokiu řekl americký vyjednávač v šestistranných rozhovorech o severokorejském jaderném programu Christopher Hill. Ten v tomto týdnu nečekaně navštívil severokorejskou metropoli Pchjongjang.

Článek

Ukončování činnosti reaktoru začne poté, co se představitelé Severní Koreje a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dohodnou na tom, jak bude proces monitorován. Pchjongjang už  inspektory pozval a MAAE oznámila, že delegace dorazí do KLDR v úterý.

"Předpokládáme, že Jongbjon bude uzavřen po dohodě mezi KLDR a MAAE o kontrole zapečeťování," prohlásil Hill a dodal, že se tak podle jeho odhadů stane brzy, pravděpodobně během tří týdnů. Přesné datum ale odhadovat nechtěl. 

Nové kolo šestistranného dialogu, kterého se kromě KLDR a USA účastní ještě Rusko, Čína, Jižní Korea a Japonsko, by se podle Hilla mohlo uskutečnit krátce po zahájení odstávky jongbjonského reaktoru počátkem července. Na úplné zapečetění komplexu se tedy čekat zřejmě nebude. Hill také zdůraznil, že zapečetění zmíněného nukleárního zařízení je pouhým začátkem procesu jaderného odzbrojení KLDR.

Červencový termín konání další šestistranné schůzky potvrdil dnes i mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí.

Země dostane zpět 25 miliónů dolarů

KLDR se k postupnému ukončování svých nukleárních aktivit zavázala výměnou za rozsáhlou energetickou pomoc v únoru. Realizaci svého závazku ale podmiňuje vrácením 25 miliónů dolarů. Ty byly na popud USA před dvěma roky zmrazeny na severokorejských účtech v bance v Macau.

Konta už byla odblokována a minulý týden začaly být peníze převáděny na severokorejský účet u ruské banky. Ruské ministerstvo financí v sobotu oznámilo, že byl transfer dokončen. Příští týden by prý měly být peníze předány Pchjongjangu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám