Hlavní obsah

USA: Máme první důkazy, že Irák vyvíjel nebezpečné zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN

Americkým vojenským expertům se dostaly v Iráku do rukou první konkrétní náznaky dokazující existenci iráckých programů vývoje zbraní hromadného ničení, píše dnešní The New York Times (NYT). Británie však v záležitosti iráckých zbraní hromadného ničení volá po nezávislém ověřování.

Foto: Milan Turek

Tudy kdysi jezdila liberecká tramvaj, dnes jen čáry naznačují v pasáži supermarketu její trasu....

Článek

Stopy po iráckých zbraních hromadného ničení se podařilo objevit příslušníkům mobilního pátracího týmu (MET Alpha), který byl vytvořen výhradně k hledání zakázaných iráckých zbraních hromadného ničení. Informace o existenci programů poskytl Američanům irácký vědec, který na těchto projektech pracoval deset let.

Experti na základě jeho pokynů zajistili složky na výrobu jedovatého prostředku, konstatuje zvláštní zpravodajka listu v Iráku Judith Millerová.

Irácký vědec rovněž podle Millerové americkým vyšetřovatelům sdělil, že v uplynulých deseti letech byly z Iráku do Sýrie tajně přepraveny nekonvenční zbraně a technologie. Stejně tak prohlásil, že Bagdád v poslední době spolupracoval s islámskou teroristickou organizací Al-Káida.

Výzkumník Američanům dále poskytl dokumenty, vzorky a další důkazy, které dokládají, že režim prezidenta Saddáma Husajna pracoval na programech zakázaných zbraní. Sdělil, že byl při tom, když iráčtí vojáci ukrývali látky vhodné k výrobě chemických zbraní a další "citlivý materiál" pro případné budoucí použití.

Americká oficiální místa, včetně centrálního velení amerických sil v Kuvajtu, zatím článek z NYT nekomentovala.

Británie žádá nezávislé ověření

Británie zastává názor, že při hledání zakázaných zbraní hromadného ničení v Iráku je nezbytné zajistit "nějakou formu nezávislého ověření", prohlásil dnes státní tajemník britského ministerstva zahraničí Mike O'Brien.

Dodal, že Londýn nyní vede v této věci diskusi s Washingtonem a že při naplňování tohoto úkolu by mohli jednu z možností znamenat i zbrojní inspektoři OSN.

"V tomto okamžiku jsme připraveni jednat v rámci postupů NATO a předáme vzorky toho, co najdeme, laboratořím, které budou s to provést analýzu podle nezávislých ověřovacích technik," uvedl dále pro britskou rozhlasovou stanici BBC O´Brian.

V pátek přitom americké ministerstvo oznámilo, že vysílá do Iráku tisíc expertů, aby se zapojili do pátrání po iráckých zakázaných zbraních.

O den dříve se vyslovil na podporu obnovení zbrojních inspekcí OSN v Iráku šéf inspekčních týmů Hans Blix, podle něhož by návrat inspekcí OSN do Bagdádu umožnil získat "důvěryhodné informace o neexistenci či zrušení (iráckých) programů zbraní hromadného ničení".

Bílý dům ale na Blixův návrh reagoval výrokem, že rychlému návratu inspektorů OSN do Iráku není příliš nakloněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám