Hlavní obsah

USA již chystají hon na irácké činitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americké zpravodajské služby sestavily seznam asi 2000 příslušníků iráckých elit, z nichž někteří mají být zadrženi jako váleční zločinci a další se budou Američané snažit během invaze obrátit proti iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi. Napsal to americký list The New York Times s odvoláním na vysoké vládní představitele.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Podle nich počítačová databáze rozděluje důležité Iráčany do tří kategorií - na Husajnovy nejbližší spojence, na vysoké představitele, u nichž není jisté, komu jsou nakloněni a kteří by mohli spolupracovat s americkými jednotkami, a na lidi, u kterých se předpokládá, že jsou v tajné opozici proti nynější vládě, nebo jejichž technické znalosti jsou nezbytné k řízení země po válce.

Všichni Husajnovi vojenští velitelé nemusí být předmětem represí, tvrdí list. "Pokud zabrání nasazení zbraní hromadného ničení nebo se vzdají se svými jednotkami bez boje, zmírní to případný trest," řekl vysoký představitelů administrativy George Bushe.

Seznam je podle listu k dispozici jen nejvýše postaveným představitelům vlády, zástupcům CIA a členům speciálních jednotek operujícím v Iráku, kteří by měli pronásledovat Husajna a jeho spojence.

Saddám: raději válku než exil

Irácký prezident Saddám Husajn v rozhovoru pro americkou televizi CBS odmítl, že odejde do exilu a tím předejde válce. "Narodil jsem se v Iráku a jsem na to hrdý...kdokoli se rozhodne opustit svůj národ na něčí žásdot, zrazuje své principy," prohlásil.

Saddám také vyloučil jakékoli ničení iráckých ropných polí v případě, že jeho země bude napadena Spojenými státy. "Irák nespaluje své bohatství a neničí své zásoby," odpověděl na otázku, zda by v případě útoku USA nařídil zapálit ropná pole nebo ničit zásoby vody.

Za války v Perském zálivu v roce 1991 irácká armáda při ustupování z Kuvajtu zapálila v této zemi přes 700 ropných věží. Americký tisk s odvoláním na zdroje Pentagonu uvedl, že Irák má nyní v úmyslu v případě útoku USA sužovat své obyvatelstvo a zapalovat své ropné vrty.

Saddám rozhodně odmítl obviňování, že udržoval vztahy s al-Kajdá. Navrhl Bushovi, aby společně vystoupili v přímém televizním přenosu, při kterém by se podle něj veřejně vyjasnily postoje obou mužů. Možnost podobné televizní debaty Bílý dům již v pondělí odmítl, dodala AFP.

Věří, že úderu odolá

Bagdád po rozhovoru Saddáma pro CBS sdělil, že požadavek inspektorů stále zvažuje. "Ví, že invaze se blíží. Myslí si, že Irák může vydržet úder," citovala AFP amerického novináře Dana Rathera, který rozhovor se Saddámem uskutečnil. Byl to první rozhovor, který Saddám poskytl nějakému americkému novináři v posledních deseti letech.

Reklama

Související články

USA chtějí rezoluci k Iráku do týdne

Spojené státy chtějí asi do týdne předložit návrh rezoluce k Iráku Radě bezpečnosti OSN. Podle čtvrtečního vyjádření ministra zahraničí Colina Powella...

Výběr článků

Načítám