Hlavní obsah

USA hrozí vojenskou akcí proti Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/JERUZALÉM

Náměstek ministra zahraničí John Bolton prohlásil, že Spojené státy jsou odhodlány zabránit tomu, aby Teherán získal jaderné zbraně, a nevyloučil ani vojenský útok v případě, že se tohoto cíle nepodaří dosáhnout diplomatickou cestou. Írán odmítá zastavit projekt obohacování uranu.

Článek

"Prezident (George) Bush je odhodlán usilovat o nalezení mírového, diplomatického řešení problému íránské snahy získat jaderné zbraně. Jsme však také odhodláni zabránit tomu, aby Teherán jaderné zbraně získal," prohlásil Bolton během své krátké zastávky v Jeruzalémě.

Írán v neděli odmítl jakékoli omezování svého práva na jadernou technologii používanou k civilním účelům. Oznámilo v sobotu íránské ministerstvo zahraničí. Evropské země vyzvaly Íránce, aby ukončili veškerou činnost spojenou s obohacováním uranu.

 Írán tvrdí, že stupeň obohacení není tak vysoký, aby se látky dalo použít v jaderných zbraních, že mu jde pouze o výrobu palivových článků pro jaderné elektrárny.

"Jestliže Evropané a mezinárodní společenství chtějí záruky, že usilujeme o získání jaderných technologií k civilním účelům, jsme je připraveni poskytnout, a to v rámci dodatečného protokolu. Jsme připraveni přistoupit na jakoukoli spolupráci, o kterou budeme v tomto rámci požádáni," prohlásil mluvčí. Současně ale upozornil, že pokud mezinárodní společenství "nám chce zabránit, abychom zvládli jadernou technologii k mírovým cílům, pak říkáme ne". 

Reklama

Výběr článků

Načítám