Hlavní obsah

USA a Německo zbrojí proti opičím neštovicím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké úřady mobilizují zásoby vakcín proti opičím neštovicím. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) chtějí látkou Jynneos naočkovat zranitelné jedince, kteří měli kontakt s nakaženým. Německo, kde infikovaní a jejich blízké kontakty budou muset na tři týdny do karantény, už objednalo 40 tisíc dávek vakcíny Imvanex proti této virové nemoci.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Německu se objevilo pět případů nákazy. Všichni nemocní jsou muži a zaznamenaly je úřady v Bavorsku, Sasku-Anhaltsku, Bádensku-Württembersku a v Berlíně. Pro obyvatele podle Institutu Roberta Kocha představuje virus jen malé riziko. „Nemoc není snadno přenosná,“ zdůraznil podle stanice RFI jeho šéf Lothar Wieler.

Francouzský zdravotnický úřad HAS v úterý doporučil, aby všichni lidé, kteří byli v blízkém kontaktu s nemocnými s opičími neštovicemi, dostali vakcínu.

Mutace a superpřenašeč na festivalu. Vědci přišli s teoriemi, proč se teď opičí neštovice šíří

Evropa

V USA jsou opičí neštovice považované za méně nebezpečného příbuzného vymýcených pravých neštovic, zatím se potvrdily u jednoho pacienta ve státě Massachusetts.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý oznámila, že eviduje 131 potvrzených případů a 106 podezření na tuto nemoc ve dvou desítkách zemí včetně Česka.

Jde o státy, kde se opičí neštovice běžně nevyskytují. V úterý se k nim podle listu Delo přidalo také Slovinsko. Nemoc se tam prokázala u muže, který se vrátil z Kanárských ostrovů.

Epidemie souběžně s covidem

Americké CDC informovalo, že USA mají nyní k dispozici asi tisícovku dávek vakcíny Jynneos, která je schválena proti opičím i pravým neštovicím.

„Očekává se, že zásoby v příštích dnech velmi rychle narostou,“ sdělila podle stanice CNN Jennifer McQuistonnová z oddělení pro nebezpečné patogeny. Kandidáty na očkování jsou podle ní blízcí nakažených nebo zdravotníci, „především ti, u nichž je velké riziko vážného průběhu nemoci“.

PŘEHLEDNĚ: Co jsou opičí neštovice a jak jsou nebezpečné

Věda a školy

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány u člověka v 70. letech minulého století v Kongu.

„Afrika zvládla poslední vlnu nákazy v době covidové epidemie, kdy byla pozornost světa upřena jinam,“ konstatoval Ahmed Ogwell Ouma, úřadující ředitel afrického CDC.

Přesto nad současnými případy nákazy v Evropě a USA vyjádřil podle stanice France 24 znepokojení. „Vyskytnou-li se opičí neštovice tak daleko od zalesněných oblastí, vyvolává to mnoho otázek. Bylo by velmi užitečné předat si informace o zdroji této nákazy,“ řekl.

Africká záležitost

Opičí neštovice se obvykle objevují v centrální a západní Africe.
Experti zatím nepředpokládají jejich rychlé šíření jako například u covidu, mimo jiné protože přenos vyžaduje těsnější kontakt s nakaženým.
Světová zdravotnická organizace tvrdí, že šíření opičích neštovic lze mimo Afriku „mít pod kontrolou“.

Výběr článků

Načítám