Hlavní obsah

USA a Aláví hrozí brzkou ofenzivou na Fallúdžu; Annan je proti

FALLÚDŽA (Irák)

Přes 10 000 amerických vojáků s tanky a další technikou je připraveno zahájit rozhodující útok na povstalce, kteří se soustředili v iráckém městě Fallúdža. Velitelé už prý čekají jen na pokyn iráckého premiéra Ajáda Alávího, který dnes pohrozil rebelům brzkým útokem. Šéf OSN Kofi Annan však varoval, že tento úder by mohl situaci v zemi zhoršit.

Foto: K3 Bohumín
Článek

Američané chtějí s povstalci skoncovat před volbami, které se mají v Iráku konat v lednu 2005. Po jejich boku mají ve Fallúdži poprvé bojovat také irácké speciální jednotky. "Příprava vrcholí. Bude to brzo. Čekáme na Alávího pokyny," řekl dopoledne plukovník Michael Shupp.

Irácký premiér po dnešním setkání s účastníky summitu EU v belgické metropoli odpoledne zdůraznil, že čas pro mírové řešení ve Fallúdži pomalu končí a že je rozhodnut osvobodit toto město od teroristů. "Obyvatelé Fallúdže nás požádali, abychom je osvobodili. Máme v úmyslu to udělat a nastolit ve městě právo, jak jsme to udělali v Nadžafu a v dalších místech Iráku," řekl na tiskové konferenci Aláví, který podobně hrozil již koncem října.

S odvoláním na očité svědky agentura Reuters uvedla, že americká armáda dnes jako v minulých dnech stahovala další síly k městu, blokovala přístupové cesty do Fallúdže a ostřelovala letadly vytipované pozice rebelů ve městě. Večer se k letadlům přidalo dělostřelectvo, které vypálilo nejméně pětkrát. Brzký útok se prý ve městě všeobecně očekává.

Annan zaslal podle představitelů OSN do Washingtonu, Londýna a Bagdádu dopis, ve kterém varoval, že úder na Fallúdžu může zvýšit hněv Iráčanů a ohrozit včasné uspořádání parlamentních voleb v zemi. Připomněl tak nedávnou pohrůžku sunnitských duchovních, že v případě útoku vyzvou své početné příznivce k občanské neposlušnosti a bojkotu voleb.

Londýn prohlásil, že Annan může říkat o Iráku, co chce, ale že je na bagdádské vládě, aby rozhodla, zda se má zaútočit na Fallúdžu. Aláví označil dopis generálního tajemníka OSN za "popletený".

Povstalecké oddíly ve Fallúdži údajně vede hledaný terorista abú Músá Zarkáví a Aláví se domnívá, že porážka Zarkávího oddílů skoncuje s iráckým odbojem vůbec. Opakovaně vyzýval obyvatele, aby rebely vydali.

Shupp řekl, že neví, zda je Zarkáví ve Fallúdži. "Kdyby se ho podařilo zabít nebo zajmout, bylo by to dobré. Operace potrvá tak dlouho, dokud nebudou teroristé ve Fallúdži poraženi a město předáno irácké vládě," prohlásil.

Americké oddíly ve Fallúdži bojují s přestávkami od dubna. Podle zdravotníků si boje vyžádaly smrt 600 civilistů. Shupp, který velí dělostřelectvu, tankovým jednotkám i letectvu, se chce v nadcházející ofenzivě civilním obětem vyhnout. "Budeme útočit na přesně vytipované cíle," ujišťoval.

V Zarkávího oddílech jsou nejen iráčtí sunnité, ale podle všeho také bojovníci ze Saúdské Arábie, Jemenu a Egypta. "Neděláme mezi nimi rozdíl, pro nás jsou to všechno nepřátelé," řekl Shupp. Počítá s tím, že Zarkávího lidé nasadí sebevražedné atentátníky a že použijí minomety, granáty i nálože v autech. Podle jeho odhadu bude ve Fallúdži stát proti Američanům 1000 až 6000 ozbrojenců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám