Hlavní obsah

Únosci v Iráku propustili další dva Japonce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Den po propuštění českých novinářů se ze svobody mohou radovat dva Japonci, které únosci propustili v sobotu. V zajetí však stále zůstává až 40 lidí ze třinácti zemí, připomíná katarská televize al-Džazíra.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Kvetoucí kamélie v Květné zahradě

Článek

Podle televize byli propuštěni třicetiletý novinář Džunpeje Jasuda a jeho o šest let starší spolupracovník Nobutaku Watanabe. Oba byli zajati ve čtvrtek krátce poté, co byli propuštěni jiní tři Japonci unesení již 8. dubna.

Jasuda a Watanabe jeli ve čtvrtek natáčet reportáž o nuceném přistání amerického vrtulníku, na který měli střílet iráčtí ozbrojenci. U Abú Gharíbu západně od Bagdádu bylo však jejich taxi zastaveno a novináři uneseni.

V zajetí i americký voják

V Iráku je pohřešováno několik desítek amerických vojáků. Osud jednoho z nich je již znám. Al-Džazíra totiž v pátek odvysílala videozáznam, na kterém je zajatý muž v americké uniformě. Na nekvalitní nahrávce se slabým hlasem identifikoval jako Keith Metthew Maupin. Oficiální místa jeho totožnost nepotvrdili, ale zdroj blízký vojákově rodině uvedl, že rodiče svého syna poznali.

Ozbrojení muži, kteří na videu vojáka obklopují, požadují propuštění svých spolubojovníků výměnou za život Maupina, který je pohřešován od 9. dubna, kdy byl nedaleko Bagdádu přepaden konvoj se zásobami paliva.

Reklama

Související články

Japonci stále v zajetí s novým ultimátem

Třem uneseným Japoncům stále hrozí upálení. Podle televize Al-Džazíra totiž iráčtí povstalci v neděli zopakovali výhrůžky adresované japonské vládě. Dali...

Iráčtí únosci údajně propustili 12 cizinců

Iráčtí únosci propustili až 12 zahraničních rukojmích. Oznámila to v pondělí agentura AP s odvoláním na člena irácké vládní rady a předsedu Irácké islámské...

Výběr článků

Načítám