Hlavní obsah

Únosci popravili v Iráku zajatého Jihokorejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Únosci napojení na teoristickou síť al-Kajdá v Iráku zabili jihokorejského zajatce Kim Sun-ila. Oznámila to v úterý katarská televize al-Džazíra, která má k dispozici videozáznam o stětí rukojmího. Zprávu o usmrcení rukojmího potvrdilo jihokorejské ministerstvo zahraničí.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Atrium historické budovy, kde bude sídlit krupský městský úřad

Článek

Jihokorejská agentura Jonhap oznámila, že tělo mrtvého bylo nalezeno a identifikováno. Podle al-Džazíry ho sťali příslušníci skupiny, která si říká Monoteismus a džihád a je ve spojení s al-Kajdá. Další zdroje skupinu označují jako Tavhíd a Džihád, kterou vede hledaný terorista abú Músá Zarkáví.

Na záběrech, které odvysílala večer Al-Džazíra, je vidět klečícího Kima v oranžové kombinéze a s oranžovou páskou přes oči. Vzlyká a těžce dýchá. Stáli za ním tři maskovaní ozbrojení muži a jeden z nich přečetl prohlášení, které je určeno vládě Jižní Koreje:

"Ignorovali jste naše varování. Dost lží. Tady je to, co jste způsobili. Vaše armáda sem nepřišla pro dobro Iráčanů, ale aby sloužila prokleté Americe." Záběry vraždy televize nevysílala, ale podle moderátora byl Jihokorejec sťat.

Chtěli stažení vojáků

Únosci hrozili, že Kima zavraždí, pokud Soul nestáhne všechny své vojáky z Iráku a nezastaví plány na vyslání dalších 3000 mužů do irácké mise. Ultimátum vypršelo v pondělí večer, ale únosci ho podle dnešních zpráv prodloužili. Ještě v úterý odpoledne jihokorejský zdroj tvrdil, že únosci z původní podmínky ustoupili.

Jihokorejské deníky dnes všeobecně podpořily rozhodnutí vlády neustoupit požadavkům únosců. Vyjadřují zároveň i pobouření, stejně jako lítost nad nepřízní osudu, který Korejce vehnal do rukou únosců krátce před plánovaným odjezdem z Iráku. Tam pobýval od června 2003.

Už příští měsíc se Kim, který je křesťan a narodil se jako sedmý z osmi dětí, chtěl vrátit domů a oslavit 70. narozeniny otce. "Nedokážu k tomu nic říct," řekl jeho otec místní televizi. "Kdyby to bylo možné, ihned bych si to s ním vyměnil."

Reklama

Související témata:

Související články

Rodina popraveného viní Bushovu vládu

Ze smrti amerického civilisty Nicholase Berga (26), jejž před kamerou sťal terorista Músá Zarkáví v údajné odvetě za týrání iráckých vězňů, viní zdrcená rodina...

Irák: ultimátum vypršelo, unesený Korejec žije

V Iráku unesený Jihokorejec Kim Sun-il (33) žije. A to přesto, že v pondělí v noci vypršelo ultimátum, které věznitelé dali jeho vládě. Oznámil to v úterý...

Výběr článků

Načítám