Hlavní obsah

Únava materiálu. Všech 1500 ryb z prasklého akvária v Berlíně uhynulo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prasknutí obřího akvária v berlínském hotelu v pátek zahynulo všech 1500 ryb, které v něm plavaly, napsal německý list Die Welt. Záchranáři nyní přemisťují ryby z ostatních akvárií v hotelu. Příčinu nehody zatím vyšetřování neurčilo, podle berlínské radní Iris Sprangerové první zjištění ukazují na únavu materiálu.

Hotelové lobby skončilo po prasknutí největšího volně stojícího akvária na světě v troskáchVideo: AP

 
Článek

Úhyn ryb listu potvrdil mluvčí berlínských hasičů s tím, že mršiny budou muset být zlikvidovány spolu s troskami akvária. Stavební inženýři a technici podle Die Weltu nyní prověří, zda bude nutné budovu hotelu nechat uzavřenou. Až poté začnou na místě první úklidové práce.

Dalších několik stovek vodních živočichů však zůstává v ostatních akváriích v suterénu hotelu. „Nyní jde o to je rychle evakuovat,“ řekl podle agentury DPA Almut Neumannová, berlínská radní pro životní prostředí. Akvária se stovkami ryb v tuto chvíli nemají elektřinu, proto musejí záchranáři jednat rychle.

V centru Berlína prasklo obří akvárium

Evropa

„To je problém, ryby v akváriu elektřinu potřebují, aby mohly být zásobovány kyslíkem,“ vysvětlil Neumannová.

Berlínská zoo se nabídla, že si tyto ryby vezme k sobě.

Podle mluvčího společnosti Union Investment Fabiana Hellbusche, jíž zničené akvárium patří, je příčina nehody zatím nejasná. „V současné době se ve spolupráci se záchranáři a hasiči snažíme na místě získat přesnější obrázek situace a způsobených škod,“ řekl mluvčí.

V Berlíně prasklo obří akváriumVideo: Reuters

Die Welt upozorňuje na vyjádření policie, která ujistila, že za prasklým akváriem nestojí útok. „Samozřejmě, vyšetřování příčin (nehody) ještě neskončilo, ale první zjištění ukazují na únavu materiálu,“ řekla berlínská radní pro vnitro Iris Sprangerová.

„Jako ve válečné zóně“

Hoteloví hosté ze Švýcarska popsali Die Weltu místo po incidentu. „Vše uvnitř je zničeno. Jsou tam mrtvé ryby. Veškerý nábytek je zničený. Skla jsou rozbitá. Všude jsou střepy,“ uvedly pro německý list Karin Wickiová a Sandra Hoffmanová.

Podle poslankyně strany FDP Sandry Weeserové ubytované v hotelu to na místě vypadá „trochu jako ve válečné zóně“. „Je to obraz zkázy se spoustou mrtvých a střepů,“ vypověděla.

Foto: Stache Soeren, ČTK

Jedna z uhynulých ryb v berlínském akváriu

Německý deník Bild uvedl, že šlo o největší volně stojící oválné akvárium na světě. Žilo v něm 97 druhů tropických ryb. Bylo možné se v něm pohybovat výtahem a pozorovat ryby v různých úrovních akvária. Před dvěma roky prošlo rekonstrukcí.

V Emirátech otevřeli největší akvárium Blízkého východu

Cestování
Foto: Pedersen Britta, ČTK

Pečovatel o ryby v AquDomu na snímku z roku 2017. Všech 1500 kusů po prasknutí akvária v pátek uhynulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám