Hlavní obsah

Umrzlé horolezce našla výprava turistů z Brna

ČTK, Jan Horák, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO, MOSKVA

Čtyři mladé horolezce z Česka, kteří zahynuli na Elbrusu, nenašli při pátrání po zmizelém polském horolezci náhodou ruští záchranáři, ale turistická výprava, organizovaná brněnskou cestovní kanceláří Kudrna. Právu to ve středu sdělil její šéf Vilém Dvořák.

Foto: Archiv fan clubu Petra Nováka

Pohlednice vydaná k příležitosti letošního setkání fan clubu Petra Nováka.

Článek

Právě s touto cestovní kanceláří nešťastná čtveřice mladých lidí na Kavkaz vycestovala, nebyli však účastníky organizovaného zájezdu, ale zaplatili si jen cestu tam a program si sami na místě organizovali.

"Využili pouze toho, že jsme měli volná místa v našich dvou autobusech. Od naší skupiny se však odpojili již před městem Minerální vody a vydali se dál na vlastní pěst po jiné, podstatně obtížnější trase a s jiným programem. S námi se už ani neměli vracet," řekl Dvořák.

Potvrdil, že ve čtyřčlenné soukromé skupině byly i dva zkušení průvodci této cestovky Martin Doušek z Hradčan u Tišnova a Leona Střelecká z Tišnova, kteří měli s kanceláří příští pátek odjet jako průvodci do Pyrenejí. Zbylí dva členové podle něho byli rovněž z Moravy, jejich identitu však neznal.

Na místě je nepoznali

Podle Dvořáka našla umrzlé horolezce brněnská skupina při putování u Elbrusu. "Je ironií osudu, že je pak účastníci naší výpravy ani nepoznali, když na Elbrusu našli jejich mrtvá těla u potrhaného stanu. Jejich obličeje se zřejmě po prožití značného utrpení změnily k nepoznání," řekl Vilém Dvořák, podle kterého turisté oznámili polohu stanu a mrtvých lidí nejbližší stanici horské služby. Ta se pak postarala o zajištění těl a jejich snesení.

Podle šéfa cestovky není vyloučeno, že skupina přecenila své síly, nebo špatně odhadla počasí. "Byla tam silná bouřka, mohl je zasáhnout blesk. V těchto horách je sebemenší mráček na obloze signálem k zrušení výstupu. To možná podcenili," uvažoval s pohnutím v hlase Vilém Dvořák, podle kterého se něco podobného v programu specializovaných cestovních kanceláří stává jen výjimečně.

"Něco jiného si mohu dovolit se skupinou turistů, které dobře znám a vím, jaká je jejich kondice a zkušenost, něco jiného s klienty, které vidím poprvé v životě. Tam je na místě mimořádná opatrnost. Snad proto si ani nepamatuji, že by se něco podobného stalo při běžném programu cestovních kanceláří," řekl Dvořák.

Těla dopravena do Nalčiku

Těla mrtvých horolezců dopravil ve středu vrtulník do správního střediska jihoruské Kabardinsko-balkarské republiky Nalčiku. Odtamtud budou po kriminalistické expertíze v součinnosti s českým velvyslanectvím dopravena do vlasti. Právu to ve středu telefonicky potvrdil český konzul v Moskvě Jan Jedlička.

Rodiny všech čtyř alpinistů byly již kontaktovány. Podle ruské agentury ITAR-TASS je známa totožnost i čtvrté oběti, protože se podařilo najít batoh s jejími věcmi, který spadl do hluboké trhliny. Podle Jedličky není zatím známo, kdy budou těla převezena do České republiky. Oficiální jednání se podle něj dosud neuskutečnila a ani nikdo z pozůstalých dosud neprojevil přání dostavit se na místo tragédie nebo do Nalčiku.

"Zcela zjevně zmrzli. Je zřejmé, že jeden z nich prodělal pád, ale jeho zranění nebyla osudná," prohlásil náčelník elbruské pátrací a záchranné služby Boris Tilov. Podle některých spekulací vycházejících z polohy mrtvých těl a ze skutečnosti, že stan obětí byl silně poškozen, mohli být horolezci zasaženi bleskem, což předpokládá i šéf cestovní kanceláře Kudrna.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Elbrusu zahynuli čtyři čeští horolezci

Na kavkazském Elbrusu zahynuli čtyři čeští horolezci. Sdělila to v úterý agentura ITAR- TASS, podle které stan se zmrzlými alpinisty objevili záchranáři...

Výběr článků

Načítám