Hlavní obsah

Ulster: policie znovu otevřela 26 případů vražd

Novinky, Rostislav Matulík, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Severoirská policie nově otevřela 26 případů vražd kvůli zprávě, podle níž bezpečnostní síly v Severním Irsku spolupracovaly s unionistickými extremisty a kryly jejich zločiny. Tato tvrzení obsahuje zpráva bývalého šéfa londýnské policie Johna Stevense, podle níž nyní hrozí trestní stíhání až 20 britským policistům a vojákům.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Prostřednictvím rozpočtu Ministerstva kultury ČR získá Plzeň od státu sto milionů korun na podporu projektu Evropské hlavní město kultury – Plzeň 2015

Článek

Britský deník The Times v pátek nicméně předpověděl, že vyšetřování neskončí na tomto bodě a může se dotknout dokonce některých bývalých členů vlády.

Vraždám šlo zabránit

Příslušníci tajných služeb nicméně v pátek popřeli, že by se podíleli na vraždách a pronásledování katolíků. Připustili, že na vraždách republikánů se podíleli protestantští extremisté, kteří byli současně agenty vládních sil, nikoli však tajná policie. John Stevens ovšem tvrdí, že řadě vražd bylo možné zabránit.

Tisk: je to ostuda

The Guardian v pátek napsal, že jde o "ostudnou aféru, jaké se obvykle spojují s latinskoamerickými diktaturami, a nikoli s Británií". Nejdále zašel ve svém soudu The Daily Mirror, který prohlásil, že britský stát poklesl na úroveň teroristické organizace. Obranný postoj naopak zaujal The Daily Mail, podle nějž jakékoli přehmaty Ulsterského obranného sboru blednou vedle násilností, jichž se dopouštěla zakázaná Irská republikánská armáda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám