Hlavní obsah

Ulice Paříže v plamenech. Po střelbě se do sebe pustili Kurdové s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Nejméně 11 zraněných policistů a jeden zadržený muž. To je prozatímní bilance prudkých potyček, které vypukly v centru Paříže na místě, kde odpoledne střelec náhodně pálil do lidí. Incident se totiž stal nedaleko kurdského komunitního centra a kurdská menšina ho chápe jako útok na sebe, uvádí server televize BFM TV. Zda měla střelba rasistické pozadí, se bude ale teprve vyšetřovat.

Potyčky Kurdů s policisty v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Rvačky a útoky odstartovaly už během krátkého projevu ministra vnitra Géralda Darmanina, který na místo incidentu dorazil. Členové kurdské komunity začali házet na policisty vše, co jim přišlo pod ruku. K tomu demonstranti zpívali kurdské písně solidarity i písně namířené proti Turecku.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Na místě střelby propukly potyčky mezi policií a demonstrujícími Kurdy.

„Francouzské úřady (kurdskou komunitu) opět nedokázaly ochránit. Policie Kurdy kontroluje, místo aby se postarala o jejich bezpečnost,“ uvedl Agit Polat, mluvčí kurdského centra, ve kterém došlo k útoku. „Útok považujeme za teroristický čin. Je to součást napětí, které záměrně udržuje Turecko,“ řekl Polat deníku Le Monde. „Zadržený se při útoku zaměřil na cizince, ale nemáme zatím indicie, zda konkrétně na Kurdy,“ uvedl Darmanin.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Policie nasadila slzný plyn.

Komunitu ale neuklidnil, rozhořely se tvrdé střety a policie na ně odpověděla slzným plynem.

Kurdská demokratická rada ve Francii (CDKF) v reakci na útok svolala na sobotní poledne demonstraci, která vyrazí z pařížského Náměstí republiky.

Střelbu označil francouzský prezident Emmanuel Macron za „hrozný útok na Kurdy“. Vyjádřili se rovněž světoví státníci. „Hrozný čin, který dnes otřásl Paříží a Francií,“ napsal německý kancléř Olaf Scholz. „Nenávist nesmí nikdy zvítězit,“ napsala na Twitteru německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. „V tento smutný den míří mé myšlenky ke kurdské komunitě a Francouzům,“ napsal americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Tři lidé zahynuli a tři další byli zraněni, z toho jedna osoba vážně, při páteční střelbě poblíž kurdského komunitního centra v desátém pařížském obvodu v centru francouzské metropole. Policie zadržela podezřelého muže ve věku 69 let, informovala média. Muž je francouzské národnosti a je už bezpečnostním silám znám pro dva pokusy o vraždu z roku 2016 a z prosince 2021, uvedly policejní zdroje. Muž byl teprve 12. prosince propuštěn z vazby, měl zákaz držení zbraní, uvedla prokuratura. Ta bude rovněž vyšetřovat, zda nejnovější útok nebyl motivován rasisticky.

Střelba v Paříži: Tři mrtví a tři zranění

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám