Hlavní obsah

Ukrajinští blogeři se veřejně káli za vyzrazení vojenských informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská tajná služba SBU přinutila šestici blogerů a blogerek k veřejnému pokání za to, že na sociálních sítích šířili videozáznamy, z nichž by bylo možné odvodit postavení protiletadlové obrany kolem Kyjeva.

Foto: Profimedia.cz

Jednotka ukrajinské protivzdušné obrany poblíž Kyjeva

Článek

SBU o tom informovala na svých internetových stránkách a zveřejnila i video, na němž se provinilci, jejichž tváře rozmazala, omlouvají. „Plně přiznávám svou vinu. Prosím ukrajinský lid o odpuštění a slibuji, že to už nikdy neudělám,“ řekla jedna z blogerek.

Všem zadrženým přesto hrozí až osm let vězení za šíření vojenských informací.

SBU upřesnila, že blogeři v noci na 16. května dokumentovali výsledky práce ukrajinské protivzdušné obrany při zneškodňování ruských raket. Mohli tak přispět k vyzrazení pozic a specifik armádních jednotek.

Podle SBU se zveřejněná videa během pár minut objevila na mnohých kanálech sociální sítě Telegram, kterou využívají také ruští propagandisté a ruské tajné služby. „Takto získané informace by mohli okupanti využít k upřesnění dalších náletů na hlavní město Ukrajiny,“ uvedla SBU.

Za navádění palby na Lvov dostal Ukrajinec doživotí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám