Hlavní obsah

Ukrajinskému zajatci uřízli hlavu wagnerovci, tvrdí jejich zběh

• Aktualizováno

Brutální zavraždění zajatého ukrajinského vojáka, zachycené na videu, mají na svědomí ruští žoldnéři z Wagnerovy skupiny, které rozpoznal jejich někdejší spolubojovník zběhlý do Norska.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Osečkin

Článek

S odvoláním na tohoto zběha to řekl Vladimir Osečkin, zakladatel organizace Gulagu.net, která pomohla několika ruským vojákům z války proti Ukrajině utéci z Ruska do ciziny.

Video, které údajně zachycuje, jak ruští vojáci odřezávají ukrajinskému vojákovi hlavu, vyvolalo šok a pobouření.

„Spojili jsme se s Andrejem Medveděvem, bývalým velitelem jednotky 7. útočného odřadu Wagnerovy soukromé vojenské společnosti, který je nyní v deportační věznici ve Švédsku, kde zadržovaní mají přístup k mobilní komunikaci a počítačům.

Pavel: Řezáním hlav by se ruští vojáci zařadili po bok Islámského státu

Domácí

Poslali jsme mu toto video. Opakovaně jej zhlédl. A své kolegy z Wagnerovy skupiny jednoznačně poznal podle typických přezdívek, podle toho, jak mluví, jak se vyjadřují a podle dalších charakteristik,“ řekl Osečkin.

Ve vysílání hovoří o věznici ve Švédsku, ale Medveděv podle dřívějších informací požádal o azyl v Norsku. Osečkin vyhlásil také odměnu 3000 eur (asi 70 000 Kč) za další informace o pachatelích.

Osečkin připomněl, že už v roce 2017 se objevilo video údajně zachycující žoldnéře Wagnerovy skupiny v Sýrii, jak brutálně zabíjejí zajatce. Mrtvé tělo rozčtvrtili, polili benzinem a spálili.

Nynější mimořádně násilné video, na němž muž v uniformě s bílou páskou na ruce, které na Ukrajině používá ruská invazní armáda, uřízl hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky, vyšetřují ukrajinské úřady.

Informovala o tom světová média, která zároveň upozorňují, že nemohla potvrdit pravost nahrávky. Ukrajinská média píší, že ruští vojáci takto zavraždili ukrajinského válečného zajatce.

„Žijeme ve světě plném lží.“ Peskov chce ověřit záběry, na kterých Rusové uřezávají hlavu Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Ukrajinský ministr zahraničí přirovnal Rusko k teroristické organizaci Islámský stát. Podle Kremlu je video „strašné“ a je třeba ověřit jeho pravost.

Nahrávka se podle serveru Meduza nejprve rozšířila na ruských telegramových kanálech podporujících vojenskou agresi Moskvy na Ukrajině a poté se začala šířit také na ukrajinských účtech.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na záběry uvedl, že svět je musí vidět, a vyzval světové vůdce, aby reagovali. „Toto je video Ruska takového, jaké je,“ řekl Zelenskyj.

Kyjev dlouhodobě obviňuje Rusko z páchání válečných zločinů, což Moskva popírá. V březnu se na sociálních sítích rozšířilo video, které údajně zachycuje zavraždění ukrajinského válečného zajatce ruskými vojáky.

Neozbrojený muž pronese slova „Sláva Ukrajině“, načež ho ruští vojáci s vulgárními výkřiky zastřelí. Videozáznam vyvolal ve světě i na Ukrajině, která se už přes rok brání ruské agresi, značné pobouření.

USA ztrapnil úniky dat 20letý rasistický mladík z vojenské základny

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám