Hlavní obsah

Ukrajinská armáda hlásí částečné úspěchy na jižní frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ozbrojené síly zaznamenávají na jižní frontě „další částečné úspěchy“ a zaujímají nové pozice. Oznámil to v pátek generální štáb ukrajinské armády s tím, že na dalších úsecích bojové linie se daří odrážet útoky ruských jednotek.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci pálí na ruské pozice v Záporožské oblasti

Článek

„Obranné síly Ukrajiny pokračují v bojové operaci ve směru na Melitopol a Berďansk. Ve směrech Levadne - Prjutne, Mala Tokmačka - Očeretuvate měly částečný úspěch,“ uvedl na Facebooku mluvčí generálního štábu Oleksandr Štupun.

Dodal, že dosažené pozice se podařilo stabilizovat a že ruské jednotky utrpěly „těžké ztráty“. Tlak na nepřítele vyvíjejí ukrajinské síly podle Štupuna také na křídlech u města Bachmut, kde dobývají dříve ztracené pozice.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se ukrajinská armáda u Bachmutu chopila „strategické iniciativy“ a vede tam „rozsáhlou ofenzivu“. ISW cituje náměstkyni ukrajinského minstra obrany Hannu Maljarovou, která uvedla, že ukrajinské síly v této oblasti postoupily o 1200 až 1500 metrů.

Ukrajina před zhruba třemi týdny spustila rozsáhlou protiofenzivu s cílem osvobodit oblasti obsazené ruskými invazními jednotkami.

Ukrajinská prohlášení zpochybnil v Radě bezpečnosti OSN stálý ruský zástupce při světové organizaci Vasilij Nebenzja. Podle agentury TASS prohlásil, že porážka Kyjeva je jen „otázkou času“ a že na „ukrajinských hřbitovech už není dostatek místa“.

Okupovaným Berďanskem otřásly výbuchy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám