Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli ruskou raritu, víc než 100 let starou a stále sloužící vojenskou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci zasáhli v neděli ráno v Sevastopolu ruskou loď Kommuna, která je nejstarší vojenskou lodí ve službě na světě, píše Ukrajinska pravda s odkazem na ukrajinské námořnictvo. Sevastopol leží na Rusy okupovaném ukrajinském Krymu.

Foto: Profimedia.cz

Ruská loď Kommuna z roku 1915

Článek

Kommuna je ruská vojenská loď z roku 1915, ukrajinské námořnictvo tvrdí, že loď byla v neděli ráno zasažena natolik, že není schopná dalšího fungování, píše Ukrajinska pravda.

O útoku v Sevastopolu nejdřív informovali pouze Rusové s tím, že odráželi útok proti své lodi a že došlo jen k malému požáru, který byl rychle uhašen. Mluvčí ukrajinského námořnictva útok potvrdil až odpoledne.

„K této události došlo s přímým zapojením ukrajinského námořnictva. Způsob poškození lodi se zjišťuje, ale první zprávy naznačují, že loď není způsobilá k plnění misí,“ uvedl k osudu Kommuny mluvčí námořnictva Dmytro Pletenčuk.

Rusko podle Ukrajinské pravdy plavidlo používalo k ohledávání místa, kde v dubnu 2022 ukrajinské síly potopily vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, křižník Moskva.

Krymský poloostrov, který Rusové před deseti lety protiprávně zabrali, je v současnosti vnímán jako poměrně zranitelné území. Rusové už po řadě úspěšných ukrajinských útoků stáhli ze Sevastopolu svou Černomořskou flotilu. Ukrajinci mluví také o plánech na zničení Krymského mostu, jenž spojuje poloostrov s ruskou pevninou. 

Další výbuchy v Sevastopolu, kamera zachytila loď v plamenech

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám