Hlavní obsah

Plavba v obilném koridoru v Černém moři pozastavena nebyla, zní z Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov popřel zprávu vícero médií, že Ukrajina ve čtvrtek pozastavila dopravu v novém černomořském obilném koridoru. Zprávu o pozastavení plavby v koridoru předtím přinesla mimo jiné agentura Reuters. Plavba měla být pozastavena kvůli zvýšené hrozbě útoku ruského letectva.

Foto: Reuters

Nový černomořský koridor fungoval pro nákladní lodě od letošního srpna

Článek

O pozastavení plavby informovalo několik zdrojů včetně ukrajinské konzultační firmy Barva Invest, britské bezpečnostní firmy Ambrey nebo portálu Porty Ukrajiny, který se specializuje na lodní dopravu.

„Všechny dostupné cesty vytvořené ukrajinským námořnictvem jsou platné a jsou využívány komerčními plavidly,“ napsal na sociální síti X Kubrakov. Zprávu, že koridor byl dočasně uzavřen, označil za nepravdivou.

Média původně informovala, že zákaz byl kvůli zvýšené aktivitě ruského letectva vydán na čtvrtek, ale fakticky platí už dva dny a není vyloučeno, že bude v pátek prodloužen.

Současný koridor v Černém moři zřídila Ukrajina poté, co Rusko odmítlo v létě prodloužit „obilnou“ dohodu sjednanou prostřednictvím Turecka a OSN, která upravovala vývoz ukrajinských zemědělských komodit přes Černé moře.

Nový koridor funguje od poloviny srpna.

Do Turecka dorazila druhá loď s ukrajinským obilím, hrozbám navzdory

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám