Hlavní obsah

Ukrajina nás semkla, ocenil v Německu Karel III.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský král Karel III. navštívil Německo. Ve svém projevu v německém Spolkovém sněmu promluvil o válce na Ukrajině, ale také o produkci zelené energie.

Foto: Reuters

Britský král Karel III. na návštěvě Německa.

Článek

V historickém projevu v německém Spolkovém sněmu britský král Karel III. ve čtvrtek řekl, že oba národy prokázaly zásadní vůdčí roli v reakci na válku na Ukrajině a přijaly rozhodnutí, která se dříve mohla zdát nepředstavitelná.

„Od doby, kdy jsem v této budově hovořil naposledy, se do Evropy vrátila válečná pohroma. Nevyprovokovaná invaze na Ukrajinu způsobila nepředstavitelné utrpení tolika nevinným lidem,“ řekl podle listu The Daily Telegraph v narážce na fakt, že při předchozím vystoupení v listopadu 2020 promlouval ještě jako následník trůnu.

„Byly zničeny nesčetné životy, svoboda a lidská důstojnost byly pošlapány tím nejbrutálnějším způsobem. Byla ohrožena bezpečnost Evropy i naše demokratické hodnoty.“

Karel III. odkládá návštěvu Francie

Evropa
Foto: Reuters

Britský král Karel III. společně s německým prezidentem Frankem-Waltrem Steinmeierem .

Vladař chválil společnou jednotku

Král, který jako vůbec první britský vladař oslovil německé zákonodárce a svůj projev přednesl v němčině i angličtině, prohlásil: „Zatímco svět s hrůzou sledoval děsivé scény zkázy, oba národy si mohou vzít k srdci naši jednotu – při obraně Ukrajiny, míru a svobody.“ „Jako dva největší evropští dárci Ukrajiny jsme reagovali přijetím rozhodnutí, která se dříve mohla zdát nepředstavitelná. Rozhodnutí Německa poslat Ukrajině tak významnou vojenskou podporu je pozoruhodně odvážné, důležité a oceňované,“ zdůraznil.

Podtrhl, že piloti obou zemí létají bok po boku při společných operacích nad spojenci v Pobaltí.

Od doby, kdy jsem v této budově hovořil naposledy, se do Evropy vrátila válečná pohroma
Karel III.

„Zde v Německu naše armády zřídily společný obojživelný ženijní prapor, který dnes později navštívím. Německo je jedinou zemí na světě, s níž má Spojené království takovou společnou jednotku, což je důkaz partnerství, které mezi námi panuje,“ prohlásil.

Král využil proslov k oslavě hlubokých a historických vazeb mezi Německem a Spojeným královstvím a poznamenal, že oba národy „obdivují kulturu toho druhého, jsou závislé na ekonomice toho druhého a inspirují se myšlenkami toho druhého“. S odkazem na své vlastní německé vazby řekl: „Stejně jako mnoho Britů mám i úzké osobní vazby – v mém případě jsou to cenné rodinné vztahy a spojení, které se táhnou po generace.“

A v odlehčeném okamžiku se dokonce zmínil o rivalitě mezi oběma národy. „Myslím zejména na naše střetnutí na fotbalovém hřišti,“ řekl.

Foto: Reuters

Britský král Karel III. dostal včera při návštěvě Německa víno od velitele praporu Stefana Kleina (vlevo).

Několik slov také o zelené energii

Připomněl, že Spojené království a Německo jsou „dvěma největšími evropskými výrobci energie z větrných elektráren na moři“ a že „urychlují expanzi svých vodíkových ekonomik“.

„V dlouhém a pozoruhodném příběhu našich dvou zemí je ještě mnoho nenapsaných kapitol. Naplňme je neklidnou snahou o lepší zítřek. Dědictví naší minulosti a příslib naší budoucnosti nevyžadují nic jiného,“ uvedl.

Královy poznámky o válce na Ukrajině předcházely jeho návštěvě přijímacího střediska pro ukrajinské uprchlíky na bývalém letišti Tegel. Camilla, královna manželka, navštívila komunitní centrum Refugio House, místo setkávání obyvatel včetně uprchlíků

V Německu asi třicetkrát
Jako následník trůnu pobýval v Německu mnohokrát.
Podle britského velvyslanectví oficiálně asi třicetkrát.
Navíc absolvoval soukromé návštěvy.
Jako třináctiletý doprovázel svého otce prince Philipa do Frankfurtu nad Mohanem a na návštěvu příbuzných.
Letěli čtyřmotorovým soukromým letadlem patřícím anglické královně, napsala v dubnu 1962 agentura DPA.
(Zdroj: ARD)

Karel III. chce vystěhovat Harryho a Meghan ze sídla u Windsoru

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám