Hlavní obsah

Údajný svědek sestřelení malajsijského boeingu si stěžuje na nátlak Ukrajiny

Novinky, ama

Na nátlak ze strany ukrajinských úřadů si ruské televizi postěžoval Volodymyr Cemach, proruský separatista, kterého nizozemské úřady podezřívají z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou v roce 2014.

Foto: Reuters

Při útoku na malajsijský letoun na lince MH17 zemřelo v roce 2014 298 lidí

Článek

V rozhovoru pro pořad Kirilla Vyšinského, výkonného ředitele agentury Rossija segodňa (Rusko dnes), jenž byl společně s Cemachem vyměněn v září za ukrajinské vězně držené v Rusku, řekl, že jej příslušníci ukrajinské tajné služby při červnovém únosu bili a aplikovali mu psychotropní látky.

„Považuji to za terorismus ze strany ukrajinského státu. Chtěli to na mě pověsit,“ citoval portál Ukrajinska pravda z rozhovoru. Muž přiznal, že v době, kdy bylo sestřeleno letadlo na lince MH17 Amsterodam–Kuala Lumpur se 298 cestujícími na palubě, velel v obci Snižne povstaleckému útvaru.

„Byl to ale jen takový název, že jsem velitel protivzdušné obrany. Ve skutečnosti to nebyla ani četa,“ řekl. Tvrdil zároveň, že mu zástupci Nizozemska nabízeli tamní občanství výměnou za svědectví ke katastrofě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám