Hlavní obsah

U německých břehů se překvapivě objevil ruský jaderný ledoborec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří ruský jaderný ledoborec Ural se v neděli zničehonic objevil poblíž německých břehů v Baltském moři. Za dohledu dvou německých policejních lodí proplul kolem ostrova Fehmarn, jenž patří spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko, a mířil dále na východ směrem k Petrohradu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský jaderný ledoborec Ural

Článek

Respekt budící, 173 metrů dlouhý Ural disponuje dvěma jadernými reaktory o celkovém výkonu 350 megawatt. Je největším a nejsilnějším plavidlem svého druhu na světě. Tři metry tlustý led prý pro něj není žádný problém.

Přítomnost Uralu u břehů SRN vzbudila o to větší pozornost, že se tak stalo v době ruské agrese proti Ukrajině.

Podle deníku Kieler Nachrichten vyrazil ledoborec z Karského moře na okraji Severního ledového oceánu, obeplul Skandinávii a mířil do loděnic v Kronštadtu, opevněném ostrovním městě západně od Petrohradu. Důvodem je oprava trupu, k čemuž Rusko nemá na Sibiři pro tak velká plavidla potřebné zařízení.

Pouť Uralu v úžině mezi Německem a Dánskem po dobu deseti hodin sledovaly a doprovázely německé policejní lodě Bad Bramstedt a Eschwege. Obě si prý vypnuly identifikační systém, aby nemohly být rozpoznány. Německá policie ale k tomu nechtěla nic sdělit. Ruský ledoborec proplul bez nejmenších incidentů.

Rusko má největší flotilu ledoborců na světě. Ta je pro Moskvu velmi důležitá v její snaze zdůraznit své nároky v oblasti Arktidy. Flotila se stará o to, aby se v zamrzlých oblastech mohly pohybovat ruské civilní, ale i vojenské lodě.

Rusové spustili na vodu zbrusu nový jaderný ledoborec

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám