Hlavní obsah

Tuska provází pobouření i pochopení

Právo, Pavol Minárik

Ode dne, kdy Donald Tusk (62), bývalý polský premiér a záhy už i expředseda Evropské rady, oznámil, že v prezidentských volbách vypsaných na příští květen nebude kandidovat, uplynulo přes dva týdny. Zatímco jedny jeho krok rozhořčil, jiné potěšil a další ho přijali nějak mezi – tedy s pochopením.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Tusk, který stál v letech 2007–2014 v čele liberální vlády, prohlásil, že chce, aby kandidoval někdo jiný, koho netíží břemeno náročných a nepopulárních rozhodnutí, která tehdy přijal. Pravda je, že do letošních květnových eurovoleb, které jeho rodná Občanská platforma (PO) spolu s dalšími opozičními stranami nečekaně prohrála s vládním Právem a spravedlností (PiS), dával jednoznačně na srozuměnou, že do toho půjde.

Selhal v okamžiku, kdy do něho veškeré naděje vkládalo tolik lidí v Polsku
publicistka Hana Lisová

Zklamané naděje

Po vyhlášení výsledků do Evropského parlamentu však nejprve zmlkl a po říjnové prohře opozice ve volbách do Sejmu nohu z pootevřených dveří vedoucích k návratu domů vytáhl úplně.

„Tusk ztělesňoval jedinou a poslední šancí přerušit vítězné tažení PiS nepřerušené od roku 2015. Jeho povinností bylo v nich (ve volbách) vystartovat, protože na něho spoléhala jedna polovina národa. Popravdě řečeno, jeho rezignace zůstává nejen překvapivá, ale i nejasná,“ napsal týdeník Polityka.

Tusk: Brexit je koncem britského impéria

Evropa

„Patří k málu politiků těžké váhy, který mohl unést zátěž doléhající na hlavu státu. Místo toho, aby mu ležely na srdci zájmy státu, upřednostnil zájmy vlastní,“ posteskl si portál Natemat.pl. Publicistka Hana Lisová šla ještě dál: „Tusk se zkompromitoval na celé čáře, protože selhal v okamžiku, kdy do něho veškeré naděje vkládalo tolik lidí v Polsku a on jim v podstatě vzkázal, že se mu nechce.“

Co si Tusk uvědomil

S jistými obavami, avšak současně s pochopením přijala Tuskův postoj většina PO, ale i někteří publicisté. „Čas politiků, jakým byl Tusk, končí a on je natolik inteligentní, že si to uvědomil. S populismem, který opanoval Polsko, se měřit nemůže,“ citoval web Onet.pl nejmenovaného poslance PO.

Ten současně reagoval na informace v médiích, že Tuska údajně od kandidatury odradila především manželka Malgorzata. „Obvykle se stavěla proti jeho politickým ambicím, avšak Tusk vždy zdůrazňoval, že kdyby se držel toho, co mu radili příbuzní, tak by dodnes učil dějepis na jednom z gymnázií v Gdaňsku, což dělal v mládí.“

Na bílém koni se Tusk domů nevrátí

Zahraniční

Ať už Tuskův politický osud bude jakýkoli, včetně možnosti, že bude nadále působit na nějakém lukrativním postu v zahraničí, situaci, v níž se ocitl, bude prožívat ještě dlouhá léta. Zřejmě i historici společně s publicisty budou analyzovat, proč jeden z nejschopnějších polských politiků současnosti utekl z domácího bojiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám