Hlavní obsah

Turistky z Evropy v Maroku podle policie podřezali islámští radikálové

• Aktualizováno

Vraždu dvou turistek ze Skandinávie v Maroku vyšetřuje policie jako teroristický čin. S odvoláním na oznámení marockých úřadů o tom ve středu informovala agentura AP. Podle deníku The Daily Mail měl navíc útok sexuální podtext. Policie zadržela tři podezřelé. Jednoho úřady považují za extremistu. Už v pondělí policie oznámila, že zadržela jednoho muže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vyšetřovatelé na místě činuVideo: AP

 
Článek

Dánka a Norka ve věku čtyřiadvaceti a osmadvaceti let před vraždou společně nocovaly ve stanu ve volné přírodě asi deset kilometrů od města Imlil. Jednalo se o spolužačky z Jihovýchodní norské univerzity, které se na sever Afriky vydaly 9. prosince a plánovaly tam strávit vánoční svátky.

Foto: hespress.com

Podezřelí z vraždy skandinávských turistek

V pondělí ale jejich těla našel deset kilometrů od obce Imlíl francouzský pár. Žena řekla norskému listu VG, že by chtěla na pohled, který se Francouzům na stan dívek naskytl, zapomenout.

"Byl to hrozný šok," řekla o prvním pohledu na otevřený stan dívek. Francouzi prý scénu vyfotografovali, aby mohli policistům ukázat, co našli.

"První člověk, na nějž jsme padli, nemluvil anglicky ani francouzsky. Snažili jsme se mu to vysvětlit, ale nerozuměl. Šli jsme dál a našli muže, který mluvil francouzsky, nakonec jsme zavolali policii," sdělila francouzská turistka, která je stejně stará jako mrtvá Norka.

V místě jsou i dva Češi

Místo slouží jako výchozí bod pro výstup na horu Túbkál, která je nejvyšším bodem Vysokého Atlasu a oblíbenou turistikou destinací. Na výstup se tam připravují i dva Češi a VG s nimi hovořil. Strach prý nemají.

"Ano, půjdeme tam, nebojíme se. Jsme velcí, silní chlapi a nemáme strach," citoval Jana VG.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policie z vraždy podezírá islámské radikály

Úřad státního žalobce v metropoli Rabat ve středu v prohlášení uvedl, že podezřelý, kterého policie zadržela v úterý, měl vazby na teroristickou organizaci. O kterou skupinu se jednalo, ale neupřesnil. Marocká média napsala, že podezřelý byl zřejmě napojený na radikály z takzvaného Islámského státu.

Podezřelý na útěku

Deník The Daily Mail uvedl také to, že podezřelí jsou celkem čtyři a jeden z nich je stále na útěku. Motiv dvojnásobné vraždy zůstává nejasný, vyšetřovatelé se ale přiklánějí k islámskému terorismu. Zda byly studentky před smrtí znásilněny, není jasné.

Foto: 2M, ČTK/AP

Technici na místě činu

Jeden ze svědků pod podmínkou anonymity popsal, jak našel těla zavražděných žen. „Viděl jsem těla dřív, než dorazila policie. Jedno před stanem a jedno uvnitř. To venku mělo uříznutou hlavu,” cituje Daily Mail nejmenovaného muže. Policie jeho tvrzení nepotvrdila ani nevyvrátila.

Ženy si vyrazily na horskou túru samy, bez průvodce, a to mohla být osudová chyba, za niž zaplatily životem, tvrdí podle médií místní obyvatelé. Maroko je vzhledem k situaci v okolních zemích regionu považováno za bezpečné, obzvláště ženám je ale doporučováno, aby podobné výlety samy nepodnikaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám