Hlavní obsah

Turisté z ciziny míří do Švýcarska také za smrtí

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedni cestují do Švýcarska kvůli lyžování v zasněžených horách, jiní obdivují krásu čistých jezer nebo prostotu luteránských kostelů. Je ale zvláštní skupina turistů, která do této alpské země míří za jediným cílem - aby tu našli smrt.

Foto: Archív Letňák - Léto pro Pražany, Střelecký ostrov
Článek

Cizinců, kteří ve Švýcarsku dobrovolně umírají, je přitom rok od roku více. Jen organizace Dignitas, jež si pod heslem "Důstojně žít - důstojně zemřít" udělala z asistence u sebevražd dobrý obchod, vyprovodila na smrt v loňském roce 120 lidí ze zahraničí.

Jako jediná země světa má Švýcarsko od 30. let zákon, jenž umožňuje asistovanou pomoc při sebevraždách komukoliv, tedy nejen lékařům.

Ten, kdo chce doprovázet na smrt jinou osobu, musí přitom splnit jen dvě kritéria - nesmí mu jít o "sobecké motivy" a vyloučena je i aktivní spoluúčast, tedy eutanazie ve svém původním slova smyslu.

"Dříve k nám jezdili skutečně na smrt nemocní lidé, dnes i takoví, kteří by mohli žít ještě několik let," popisuje rostoucí trend příjezdů cizinců odhodlaných zemřít curyšský státní zástupce Andreas Brunner.

Hotel nabízí rychlé umírání

Právě Cyruch se totiž stal Meckou turistů toužících po rychlém skonu. Je to především díky organizaci Dignitas, jež si zde zřídila jeden ze svých hotelů na jedinou noc nabízejících smrt v expresní lhůtě. "Ještě nikdo tu nepřenocoval dvakrát," říká lehce cynicky Brunner.

Postup je vždy stejný. Nejprve je třeba se registrovat a dojednat si termín, to vše za registrační poplatek 50 franků (tisíc Kč) a další stovku za roční členství. Po příjezdu klient absolvuje pohovor s někým z firmy, jež zaměstnává i lékaře, právníky a kněze.

Dignitas pak doporučí vhodnou formu skonu, nejčastěji jde o "rychle a bezbolestně působící barbituráty." Ty uvedou do hlubokého spánku, který "klidně a bezbolestně přejde do stavu smrti." Předtím je však třeba uhradit manipulační poplatek za povlečení a úklid smrtelného lůžka.

V minulosti se ale objevily i mnohem drsnější metody, od nichž se však právě Dignitas či obdobná firma Exit - Společnost pro humánní umírání - distancují. Před dvěma lety vzbudil ohromný šok a vlnu nevole takzvaný Exit-Bag, plastový vak se zdrhovadlem, jenž nabízel svým pacientům jistý psychiatr. Praktiky s touto pomůckou na sebeudušení se však nezdály ani největším liberálům, a tak nakonec lékař skončil za mřížemi.

Jako malá tichá továrna

Aktivity firmy, která se přiživuje na lidech odhodlaných zemřít, se však neomezují jen na Curych. Příkladem může být ospalé sedmitisícové městečko Reinach.

"V květnu nám poprvé kdosi ohlásil, že asistoval u sebevraždy. Teď už víme, že si tu Dignitas zřídila jeden ze svých hotelů smrti," popisuje s nevolí zdejší starosta Christian Müller. Své metody tu lidé z Dignitas dovedli opravdu do dokonalosti - pronajali malý opuštěný domek na konci Alte Aarauerstrasse, na jejímž druhém konci stojí márnice.

"Udělali si z toho malou, tichou továrnu na smrt," rozčiluje se Müller. Každá asistence u sebevraždy není jen etickým, ale i finančním problémem - vyšetřuje se totiž, jako kdyby šlo o vraždu: policie proto musí nejprve shromáždit veškerá svědectví.

V některých případech vyšetřovatelé nařídí i pitvu. Teprve na základě dobrozdání kriminalistů se pak případ uzavře. Z peněz daňových poplatníků tak za každého klienta Dignitas ubude 3 až 6 tisíc franků (120 tisíc Kč).

"Pokud si na společnost nikdo nestěžuje kvůli narušování veřejného pořádku, můžeme vyvíjet pouze morální tlak, aby z našeho městečka odešli. Jinak nám nezbývá nic," říká rezignovaně reinašský zastupitel Martin Heiz.

Kritici chtějí nový zákon

Kritici neetického podnikání se smrtí se shodují na jedné věci - vše by měl do budoucna vyřešit nový zákon, jenž by reguloval pasivní i aktivní pomoc při umírání, tedy i eutanazii.

Kladné stanovisko nedávno vydala i Švýcarská akademie lékařských věd, podle níž je eutanazie za lékařské asistence a přísného dohledu státu jediným řešením současné situace. Mužem, jenž by měl o všem rozhodnout, je spolkový rada pro spravedlnost Christoph Blocher.

Lidovecký politik, jenž kvůli své kritice cizinců a kriminality nechvalně proslul jako "švýcarský Haider", si však dává na čas. "Ministr se bude problematikou zabývat až po letních prázdninách," vzkázal mluvčí vlády Folco Galli. Do té doby zbývá kritikům průmyslu s dobrovolnou smrtí jediné - doporučit firmě Dignitas, aby skony svých klientů hlásila policii alespoň ve dne.

Související témata:

Výběr článků

Načítám