Hlavní obsah

Turecká vláda navrhuje až tři roky vězení za publikování nestátních statistik

Ankara

Turecká vláda připravuje zákon, podle něhož bude hrozit jeden až tři roky vězení za publikování statistických údajů bez souhlasu státního statistického úřadu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pokud budou chtít analytici publikovat jakoukoli studii se statistickými výsledky, budou muset nejprve podat žádost k Tureckému statistickému úřadu (TÜİK). V ní musejí uvést, jakou metodu sbírání údajů a jejich vyhodnocování použili. Bez souhlasu státního statistického úřadu nebudou smět studii zveřejnit.

Návrh zákona vláda zdůvodňuje tím, že jiné než oficiální statistiky mohou poškodit důvěru v ekonomické indikátory.

Inflace 142 procent

Turecko se už několik let potýká s finanční krizí a v posledních měsících se mimo jiné raketově zvýšila inflace. V březnu se dostala na dvacetileté maximum, podle statistického úřadu meziročně vzrostla na 61 procent oproti únorovým 54,4 procenta. Skupina nezávislých ekonomů ENAG nicméně uvádí, že inflace v březnu dosáhla 142 procent.

Jsme v nebezpečné době, válka tlačí vzhůru ceny potravin a energií, varuje šéfka MMF

Ekonomika

Podobně se s vládní statistikou rozchází i konfederace odborových svazů DİSK. Podle ní je v Turecku na osm milionů nezaměstnaných, zatímco státní statistický úřad uvádí 3,8 milionu lidí bez práce. Turecko má zhruba 84 milionů obyvatel.

„ENAGgroup bude i nadále sdílet své údaje o inflaci s tureckými občany," reagovali nezávislí ekonomové na twitteru na zprávy o vládním návrhu zákona o publikování statistik.

Reklama

Výběr článků

Načítám