Hlavní obsah

Turci oplatili zásah na své lodi diplomatickou smrští

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velvyslance Evropské unie a Itálie a německého chargé d’affaires předvolala Ankara, aby čelili nevoli kvůli zásahu německých vojáků na turecké lodi ve Středomoří.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Turecká výzkumná loď Oruc Reis

Článek

Kromě „důrazných stížností“ na neoprávněnost zásahu Ankara pohrozila, že bude žádat „kompenzace za škody a vzniklou ztrátu“.

Fregata Hamburg, součást evropské mise Irini, v neděli zabránila turecké nákladní lodi Rosaline A pokračovat v plavbě do Libye. Důvodem bylo podezření, že do přístavu Misuráta veze nelegální dodávku zbraní, čemuž má mise bránit.

Německá fregata kontrolovala tureckou loď kvůli zbraním do Libye, Ankara si stěžuje

Evropa

Němci, kteří se na plavidlo spustili v noci z helikoptér, podle listu Hürriyet ale žádné zbraně neobjevili. „Našli jen sušenky a barvy,“ upřesnila agentura Anadolu. Podle Ankary evropský tým porušil mezinárodní právo, protože nepočkal na turecké povolení.

Turecké stíhačky narušily dvakrát řecký vzdušný prostor

Evropa

Turecko, které v libyjské válce podporuje tamní mezinárodně uznávanou vládu, má operaci Irini za předpojatou. Tvrdí, že sice brání dodávkám zbraní vládě v Tripolisu, ignoruje ale, že i její soupeř, polní maršál Chalífa Haftar, dostává od spojenců, Egypta, Spojených arabských emirátů či Ruska, výzbroj pozemní a leteckou cestou.

Reklama

Výběr článků

Načítám