Hlavní obsah

Tsipras s Mayovou řešil návrat výzdoby z aténské Akropole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko nadále požaduje vrácení sochařské výzdoby z Akropole, která se v 19. století dostala do Británie a nyní ji vystavuje muzeum v Londýně. Po setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou to dnes řekl řecký premiér Alexis Tsipras, který byl na první oficiální návštěvě Británie od nástupu do funkce v roce 2015.

Foto: Kirsty O'Connor, ČTK/AP

Alexis Tsipras a Theresa Mayová při setkání v Londýně

Článek

„Mramory jsou součástí světového kulturního dědictví, jejich přirozené místo je ale Parthenón,“ řekl Tsipras po setkání s Mayovou a zdůraznil, že jde především o etickou otázku.

Předseda řecké vlády přitom hovořil o takzvaných Elginových mramorech. Tuto sochařskou výzdobu na počátku 19. století odvezl z Akropole v Aténách britský velvyslanec v Cařihradu Thomas Bruce, hrabě z Elginu. Dostal k tomu povolení Osmanské říše, pod níž tehdy řecká metropole spadala.

Foto: Profimedia.cz

Starý reliéf z Atén v londýnském muzeu

Artefakty jsou nyní součástí sbírek Britského muzea v Londýně a staly se předmětem dlouholetého sporu mezi Aténami a Londýnem. Řecko vrácení uměleckých děl požaduje prakticky od získání nezávislosti. Británie tvrdí, že sochy vlastní legálně a vydat je odmítá.

V roce 2014 najala tehdejší řecká vláda tým, jehož úkolem bylo zajistit vydání mramorů zpět do Řecka. Tým vedla právnička Amal Clooneyová, manželka hollywoodského herce George Clooneyho.

Tsipras dnes nezastíral, že je mu odmítavý britský postoj dobře znám. Podle něj je ale důležité, aby snaha o vydání památek starých 2500 let pokračovala. „Nalézáme stále více podporovatelů oprávněného řeckého postoje,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám