Hlavní obsah

Trussové se vláda rozpadá pod rukama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová ve středu na sociálních sítích oznámila, že v kabinetu premiérky Liz Trussové končí. Jde o druhou výměnu důležitého ministra britské vlády za poslední týden. Novým ministrem vnitra byl jmenován Grant Shapps.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Končící ministryně vnitra Suella Bravermanová

Článek

„Udělala jsem chybu, přijímám odpovědnost a rezignuji,“ uvedla v dopise premiérce Trussové zveřejněném na Twitteru. Přiznala se v něm, že „technicky porušila“ vládní pravidla, když poslala oficiální dokument „důvěryhodnému kolegovi z parlamentu“ ze své osobní emailové adresy.

V dopise ovšem rovněž dala najevo své „vážné obavy“ ohledně odhodlání konzervativní vlády dodržet sliby, které voliči slyšeli při posledních volbách.

Premiérce Trussové mydlí schody kolegové z vlastní strany. Servítky si neberou

Zahraniční

Zdroje deníku The Guardian uvádějí, že rezignace přišla na žádost nového ministra financí Jeremyho Hunta. Jeho předchůdce Kwasi Kwarteng byl odvolán v pátek kvůli kontroverznímu návrhu daňových škrtů, který byla premiérka Trussová nucena stáhnout po negativní odezvě svých konzervativců, voličů i finančních trhů.

Bravermanová funkci vykonávala necelé dva měsíce. Podle agentury AP je populární zejména na pravicovém křídle vládnoucí Konzervativní strany, je také zastánkyní přísnější imigrační politiky.

Jako možného nástupce Bravermanové na pozici ministra vnitra zmiňuje The Guardian bývalého ministra dopravy Granta Shappse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám