Hlavní obsah

Trudeau přivezl do Kyjeva vojenskou pomoc za osm miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další balík vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů kanadských dolarů (asi 8,2 miliardy korun) během sobotní návštěvy Kyjeva slíbil ukrajinské armádě kanadský premiér Justin Trudeau. Oznámil také, že Kanada se připojí k zemím, které se budou podílet na výcviku ukrajinských pilotů bojových letadel.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau na tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Článek

„Kanada také zabaví Rusku nákladní letoun Antonov, který loni přistál na jejím území, a její úřady podniknou kroky k tomu, aby letadlo získala Ukrajina,“ řekl Trudeau na tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Ten uvedl, že „na Ukrajině se odehrávají protiofenzivní i defenzivní operace, ale neřeknu, v jaké jsou fázi“. Reuters píše, že Zelenskyj pokrčil rameny a zvedl obočí, když odpovídal na dotaz týkající se pátečního prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž řekl, že Kyjev protiofenzivu skutečně zahájil.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kanadský premiér Trudeau se poklonil památce padlých ukrajinských vojáků

„Počítám, že to (začátek protiofenzivy) pocítíme,“ řekl Zelenskyj. „Nevěřil bych telegramovým kanálům a Putinovi. Důvěřovat je třeba našim vojákům,“ dodal s tím, že je v každodenním kontaktu s armádními veliteli a všichni „jsou pozitivně naladěni“. „Tak to řekněte Putinovi,“ poznamenal.

Spolu s kanadským ministerským předsedou na Ukrajinu přijela vicepremiérka Chrystia Freelandová. Podle agentury Reuters chtějí dát Ukrajině najevo podporu v době, kdy podle západních zdrojů zahájila očekávanou protiofenzivu a kdy i místa vzdálená stovky kilometrů od frontové linie jsou terčem ruských vzdušných úderů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Šéf kanadské vlády Trudeau si v Kyjevě prohlédl výstavu zničených ruských zbraní

Trudeau se prošel po kyjevských ulicích a poklonil se památce ukrajinských vojáků, kteří po roce 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský Krym, padli v boji proti proruským silám.

Kanada, jež má jednu z největších ukrajinských diaspor na světě, poskytuje Ukrajině pomoc od samého začátku ruské invaze loni v únoru. V dubnu podle listu Ukrajinska pravda oznámila další vojenskou pomoc za 28,9 milionu dolarů (635 milionů korun).

Trudeau navštívil ukrajinské hlavní město už loni v květnu. Po návštěvě Irpině nedaleko Kyjeva tehdy řekl, že Rusko spáchalo na Ukrajině válečné zločiny a zodpovědný za ně je ruský vůdce, prezident Vladimir Putin.

USA poskytnou další pomoc Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám