Hlavní obsah

Trosky Titanu byly dopraveny na břeh. Pravděpodobně i s ostatky pasažérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loď Horizon Arctic ve středu přivezla ke břehům kanadského ostrova trosky ponorky Titan, na jejíž palubě při cestě k vraku Titaniku zemřelo pět lidí. Loď dovezla i předpokládané ostatky pasažérů, které budou jedním z klíčových předmětů oficiálního vyšetřování.

Trosky Titanu dorazily na pevninuVideo: Reuters

 
Článek

Ostatky i trosky byly vyzvednuty z místa, které se nachází téměř 700 kilometrů od kanadského přístavu St John's, uvedla americká pobřežní stráž s tím, že nyní zahájí jejich formální analýzu.

„Důkazy poskytnou vyšetřovatelům zásadní poznatky o příčině této tragédie, řekl předseda Námořní vyšetřovací komise Jason Neubauer a zdůraznil, že je potřeba plně pochopit všechny faktory, které k nešťastné události vedly, aby se podobná tragédie v budoucnu již neopakovala.

Foto: Paul Daly, ČTK/AP

Pracovníci přístavu přesouvají trosky Titanu na přistavený nákladní vůz

Na vyšetřování se podílejí komise pro bezpečnost dopravy z USA i Kanady a s nimi také americká pobřežní stráž a kanadská policie. Na základě analýzy trosek se budou snažit zjistit, co vedlo k náhlé implozi, která byla pravděpodobnou příčinou kolapsu ponorky společnosti OceanGate a smrti pěti lidí na palubě.

OceanGate nabízela cestu k Titaniku expertovi na oceánské hlubiny. Po prohlídce ponorky odmítl

Svět

Byl mezi nimi i zakladatel a generální ředitel OceanGate Stockton Rush, jenž v minulosti mimo jiné řekl, že materiály použité na stavbu ponorky Titan nebyly „zcela standardní“.

Identifikace obětí bude komplikovaná

Server CBC kontaktoval jednoho z odborníků na vyšetřování námořních událostí Marca-Andého Poissona, který odhadl, že vyšetřovatelé se pravděpodobně budou snažit Titan složit do stavu co nejvíce odpovídajícího tomu původnímu.

Na základě získaných poznatků pak sestaví sled událostí a stanovené hypotézy otestují v laboratořích. Zatím však pro vyšetřování nebyl stanoven žádný časový harmonogram.

Otázkou zůstává, nakolik bude možné podle ostatků identifikovat konkrétní pasažéry. Specialista na kybernetickou medicínu Ken LeDez totiž již dříve pro CBC vyjádřil jisté obavy, zda bude možné jednotlivá těla rozpoznat.

„Myslím, že je to možné, ale zatím prostě nevíme. Vše záleží na momentu imploze,“ řekl LeDez s tím, že dosud nebyla provedena žádná studie, která by zkoumala, co se stane s lidským tělem v tak velké hloubce.

Stlačí se plíce i žaludek, krevní oběh se zastaví. Vědci popsali, co se děje s tělem ve velké hloubce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám