Hlavní obsah

Tři roky po tragédii Kursku chtějí pozůstalí nové vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Tři roky po katastrofě ruské jaderné ponorky Kursk, při níž zahynulo všech 118 členů posádky, žádají příbuzní obětí otevření nového vyšetřování, které by mělo ukázat, zda námořnictvo udělalo skutečně maximum pro záchranu přeživších. V pondělí o tom informoval moskevský deník Novaja Gazeta.

Foto: Renáta Polišenská

III. přehlídka Slovácko v tradici

Článek

Rodiny námořníků tvrdí, že pokusy o záchranu 23 členů posádky, kteří přežili výbuch a byli soustředěni v zadní části trupu ponorky, byly ukončeny předčasně. Ačkoli oficiální zpráva tvrdí, že tito námořníci přežili své kolegy jen o několik hodin, než se udusili, pozůstalí jsou přesvědčeni, že mohli být na živu ještě až dva dny, píše list.

Ponorka se potopila 12. srpna 2000 v Barentsově moři. Vyšetřování skončilo konstatováním, že příčinou tragédie byl výbuch vadného torpéda během podmořských manévrů. Ruský prezident Vladimir Putin, jenž je zároveň vrchním velitelem ruských ozbrojených sil, prohlásil, že tento závěr byl při vyšetřování zcela jasně prokázán.

Rozhodnutí, že většina dokumentace týkající se nehody zůstane následujících 25 let utajena, však vede ke spekulacím, že některá fakta byla veřejnosti záměrně zamlčena.

Anketa

Tají ruské námořnictvo skutečné události kolem Kursku?
ano
93,3 %
ne
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám