Hlavní obsah

Tři Češi zahynuli na rakouském ledovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAKOUSKO

Tyrolští záchranáři vytáhli v sobotu večer po několikahodinové akci posledního z trojice českých turistů, kteří se dopoledne propadli do ledovcové trhliny na svahu hory Olperer v oblasti Hintertuxského ledovce v tyrolských Alpách. Všichni tři mladí muži však byli vyproštěni už mrtví.

Foto: Martin Tlustý

Kralupský Viktor Voljanskij je skutečně pan diskžokej, a to jak pro svůj precizní hlasový projev, tak hlavně pro důkladný výběr diskotékových hitů.

Článek

"Třetí tělo už je venku, jde o muže," řekl ČTK Rudolf Thanner z četnické záchranné skupiny. Četníci nalezli český pas pouze u jediné oběti, mají ale za to, že z České republiky pocházejí také dva zbývající muži. Jejich stáří se podle Thannerova odhadu pohybuje kolem 20 let.

K neštěstí došlo kolem 11:30 SEČ na uzavřené části ledovce ve výšce kolem 3200 metrů nad mořem. Pod sportovci se propadl sněhový most, který zakrýval asi 30 metrů hlubokou průrvu ve tvaru písmene V. Nehodu zpozoroval svědek, který okamžitě zalarmoval záchranáře. Do vyprošťování bylo nasazeno 30 mužů s vrtulníkem a k nešťastníkům byl dokonce spuštěn pohotovostní lékař.

První dva muži byli vytaženi mrtví. Třetího člověka museli vyprošťovat několik hodin pneumatickými sbíječkami. Těla obětí četníci převezou na stanici ve městě Mayrhofen, kde je podle úředních pravidel musí prohlédnout policejní lékař. Četníci se také ve spolupráci s českými úřady pokusí o identifikaci zatím neznámých dvou obětí.

Západní svah 3476 metrů vysokého Olpereru je součástí lyžařského centra na Hintertuxském ledovci v Zillertalských Alpách. Podle rozhlasu ORF dochází v této oblasti k relativně častým pádům do ledovcových štěrbin. Loni v dubnu tam tímto způsobem zahynul osmiletý chlapec z Nizozemska. Největší nebezpečí hrozí po napadnutí čerstvého sněhu, který štěrbiny zakrývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám