Hlavní obsah

Tři američtí lékaři zabiti v Jemenu

– DŽIBLA
BBC, Lenka Hloušková

Střelec islámského původu zaútočil v pondělí ráno na baptistickou nemocnici Maaden v jihojemenském městě Džibla. Lékařka, úřednice a jeden muž americké národnosti zůstali po atentátu na místě mrtví, nejméně jeden člověk je zraněn. Policie atentátníka ihned po činu zadržela.

Článek

Útočník 35letý Ali Abdulrazzak al-Kamel přišel do baptistické nemocnice v 8:30 zdejšího času s fiktivním zraněním ruky. Pod pláštěm měl ale na místo pochroumané končetiny schovaný samopal ruské výroby značky Kalašnikov. Poté, co se přiblížil do těsné blízkosti k personálu nemocnice, zahájil palbu.

Na místě zůstali ležet 60letý zřízenec Bill Cane, porodní lékařka Mersa Miersová a úřednice, jejíž jméno agentury dosud nesdělily. Al-Kamel následně odešel do lékárny, kde zranil ještě jednu ženu. Policie jej zatkla ještě v budově.

Chtěl být blíž Alláhovi

Atentátník se při výslechu přiznal k nábožensky motivovanému činu. Do protokolu doslova uvedl, že chtěl "oblast očistit od nevěrců a přiblížit ji tak Alláhovi". Al-Kamel, pocházející z provincie Damar, byl v minulosti studentem jemenské al-Imánovy univerzity, kterou úřady uzavřely vloni kvůli podezření, že se stala střediskem islámského militarismu. Zadržený muž pravděpodobně svůj čin dlouhodobě plánoval, čemuž nasvědčuje i skutečnost, že mezi oběťmi jsou jen američtí občané.

Američané vysílají vyšetřovací tým

Baptistická misionářská nemocnice Maaden působí v provincii Ibb, zhruba 170 km do hlavního města Saná, již téměř 40 let. K podobnému útoku tu ještě nikdy nedošlo. Jemen je ale obecně Spojenými státy vnímán jako potenciální riziková země. Washington totiž věří, že právě v zde se ukrývají stoupenci al-Kajdá, kteří uprchli po válce z Afghánistánu. Minulý měsíc tu proběhla i přísně utajená operace, při níž CIA s "požehnáním" zdejší vlády zabila na neurčeném letišti 6 lidí označených za stoupence Usámy bin Ládina. Americké velvyslanectví v Saná vyslalo do Džibly speciální tým, jež má případ spolu s místními úřady pečlivě prošetřit. Zároveň varovalo všech svých 30 tisíc občanů žijících v Jemenu aby zvýšili pozornost vůči okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám