Hlavní obsah

Tokio a hry: kdo pracuje doma, vyhrává

Právo, Vladimír Plesník

Jušimi Igawata, 38letý zaměstnanec grafického studia v japonské metropoli, ví přesně, kam ho osud zavane od 24. července do 9. srpna 2020. Stejně jako jeho mnozí kolegové a kolegyně zůstane po dobu konání letních olympijských her raději pracovat doma, aby se vyhnul přecpané veřejné dopravě. S variantou, že době, kdy Tokio bude hostit největší sportovní svátek světa, nebudou někteří Japonci na pracovišti, již zaměstnavatelé dopředu počítají – a dokonce jí v tom napomáhají.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Největší metropole světa se už připravuje na letní olympijské hry, které se v Tokiu uskuteční příští rok

Článek

A není divu. Do metropole země vycházejícího slunce den co den dojíždí za prací z domova na osm milionů lidí. Předpokládá se, že v nejrušnějších dnech navštíví olympijská sportoviště na 650 tisíc fanoušků.

Do metropole den co den dojíždí za prací z domova na osm milionů lidí

Tokiu, největšímu městu světa, odpovídají také vzdálenosti sportovišť od olympijské vesnice. Do všech je potřeba dojet, na chůzi jsou od sebe příliš daleko. Některá z nich, kupř. velodrom nebo kanál pro veslaře, se nacházejí desítky až stovky kilometrů od Tokia.

Vlaky a metro podstoupí tvrdou zkoušku ohněm

Příliv návštěvníků z Japonska či zahraničí, kteří budou chtít vidět aspoň část olympijského programu, pochopitelně vlakům a podzemní dráze, v Tokiu proslulým neuvěřitelnou dochvilností, ale také všudypřítomnou přecpaností, jistě neuleví, spíše naopak. I čeští čtenáři již znají záběry z tokijského metra nebo nádraží, kde zřízenci v bílých rukavičkách slušně, ale důrazně tlačí cestující do vagonů.

V obří tokijské aglomeraci, kde v současnosti žije 35 milionů lidí, tedy 3,5 krát více než v České republice, funguje 121 vlakových spojů nebo linek metra, které každodenně uskuteční na 20 milionů jízd. „Provozovatelé metra i vlaků nepochybují, že během olympiády prodlouží jejich provoz: poslední vlaky jinak zpravidla vyjíždějí jen krátce po půlnoci, což by nepochybně nestačilo,“ podotkl list The Japan Times.

Poprvé bez tabáku

A tak aby neztěžovali příjezd tisíců sportovních fanoušků, v době olympiády si pracoviště doma zřídí na 50 tisíc zaměstnanců firmy Fujitsu, giganta počítačového průmyslu a informačních technologií, 34 tisíc pracovníků NEC, další nadnárodní firmy zaměřené na počítače a další elektrotechniku, a 16 tisíc mužů a žen z tokijské pobočky automobilky Toyota. Úřady odhadují, že vyhnout se zvýšenému ruchu na tokijských ulicích už rok předem plánuje na 600 tisíc zaměstnanců z tří tisíc podniků.

Kampaň přezdívanou Dny práce na telefonu podporuje nejen organizační výbor příští olympiády, ale i japonská vláda. Firma Ricoh, která bude zásobovat olympiádu tiskovou a kopírovací technikou, už oznámila, že v době konání her uzavře tokijské ústředí. „Pro zaměstnance, kteří budou potřebovat se neodkladně sejít se zákazníky nebo organizovat dlouho dopředu naplánovaná důležitá jednání, připravujeme náhradní místa v okolí,“ upřesnila Našihi Jogumurová z tiskového oddělení firmy.

Asahi, jeden z nejvýznamnějších pivovarů v zemi vycházejícího slunce, se nechal slyšet, že třetina jeho řidičů bude rozvážet pěnivý mok mimo dobu, kdy se v Tokiu očekává nejvíce zájemců o olympiádu. Ve stejné době částečně omezí i dovoz vína a dalších výrobků.

S tabákem to bude úplně jinak: městská vyhláška přijatá loni zakazuje kouření v barech a restauracích během her. Pořadatelé tak vycházejí vstříc přání Mezinárodního olympijského výboru, aby se hry v Tokiu staly první olympiádou bez tabáku.

Jak na vyčerpávající vedro? Přece vědecky

Pořadatelé se ale nejvíce obávají sžíravého vedra a úmorné vlhkosti, pravidelně v létě zasahující nejen Tokio. Vždyť v roce 2018 tu překračovala teplota i 41 stupňů a každoročně v zemi zemře na přehřátí organismu na tisíc lidí. Organizátoři proto posunuli start maratonu na šest hodin ráno, a chůze na padesát kilometrů dokonce ještě o půl hodiny dříve.

Brzy ráno vyjedou v boji o olympijské kovy, vyrobené z recyklované elektrotechniky a odevzdané lidmi a firmami ve zvláštní kampani, cyklisté. Když metropole hostila hry v roce 1964, dělo se tak v podstatně chladnějších říjnových dnech.

Do boje s horkem Japonci zapojí více než kdekoli jinde špičkovou vědu a techniku. „Vyvinuli jsme technologii rozprašování mlhy o velikosti nanočástic,“ oznámila guvernérka Tokia Juriko Koikeová, první žena v této funkci vůbec. Izolující povrch silnic a chodníků sníží teplotu o osm stupňů. Rovněž speciální látka, představená na veletrhu v Tokiu, dokáže po nastříkání ochladit dokonce i značně rozpálený asfalt nebo beton.

Klimatizace a wi-fi základem

Pořadatelé také počítají s tím, že v diváckých zónách rozmístí velký počet dokonale klimatizovaných stanů a že budou fanouškům rozdávat pokrývky hlavy. Navíc firma Weathernews ve spolupráci s jednou z tokijských univerzit vyvíjí algoritmus, který by dokázal přesně předpovědět nejen příchod vlny veder, ale i blížící se tajfun nebo lijáky.

Ani letošní léto nepředstavovalo výjimku. Organizátoři her na rozdíl od některých měst, kde jeřáby a míchačky na beton pracovaly ještě pět minut před příjezdem olympioniků, hlásí, že výstavbu sportovišť téměř dokončili. V červenci proto na mnoha místech rozmístili nejen nová pítka a fontány, ale zřídili i četná místa k odpočinku vybavená klimatizací a wi-fi.

Olympiáda bude zelená a čistá
Hry budou spotřebovávat z hlediska životního prostředí výlučně „čistou“ energii
Významnou část z ní budou proto dodávat solární panely
Další nezbytnou energii poskytne výroba vodíku
Pro ni jako zdroj slouží obyčejná voda: bude zásobovat hlavně olympijskou vesnici
Jen tento krok si vyžádá neuvěřitelných 350 milionů dolarů (8,1 miliardy Kč)
Asi pět tisíc medailí bude vyrobeno z kovů, získaných třeba ze starých chytrých telefonů
Do sběru použité elektrotechniky se od dubna 2017 zapojilo na 70 procent japonských měst
Za rok se jim podařilo shromáždit 14 milionů tun tohoto odpadu
Pořadatelé tak získají 40 kilogramů zlata, 2920 kilogramů stříbra a 2994 kg bronzu
Devadesát procent odpadu vzniklého při výstavbě sportovišť se recykluje ještě do konce her
Zdroj: Asahi šimbun

Reklama

Výběr článků

Načítám