Hlavní obsah

Tisk: Evropa ztrácí své iluze o Putinovi

Právo, DPA, BBC, ik

Evropská unie by měla vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi zaujmout kritičtější postoj. Shodla se na tom včera většina evropských deníků ve světle dění na Ukrajině.

Foto: Jiří Smutný

Fotografie z minulého vystoupení ve sboru Církve bratrské v Brně v prosinci 2015

Článek

Podle německého Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) evropští představitelé váhali s kritikou volebních machinací na Ukrajině, jen aby nemuseli za jednoho z hlavních manipulátorů označit právě Putina. Něco takového se podle listu příčí především kancléři Schröderovi, který v EU prosazuje myšlenku užších vztahů s Ruskem.

Za vším je podle listu i strach ze ztráty ruských dodávek zdrojů energie. "Nastal čas dát Putinovi jasně najevo, že ropa a zemní plyn nejsou nejdůležitějšími hodnotami demokratického západu," shrnul FAZ.

Podobně i rakouský Die Presse podotkl, že má Putin v Evropě "úžasné přátele -německého kancléře Schrödera, francouzského prezidenta Chiraca a italského premiéra Berlusconiho," a ti mu téměř všechno promíjejí. List ale také upozorňuje, že Unie čelí nelehkému úkolu hodnému zdatného žongléra: musí se totiž vyhnout jakémukoli sklouznutí do dob studené války, byť jen rétorickému, a zároveň musí trvat na dodržování nezpochybnitelných hodnot, na nichž je založen evropský rámec pro udržení trvalého míru.

Britský The Guardian se vrátil ke čtvrtečnímu setkání představitelů EU s Putinem, na němž se situace na Ukrajině podrobně probírala. Podle deníku nizozemský premiér Jan-Peter Balkenende a šéf zahraniční politiky Unie Javier Solana správně Putinovi zdůraznili, že je důležité, aby země usilující o bližší vztahy s Bruselem, nebo dokonce o členství v EU, dodržovala demokratické normy a pořádala svobodné a poctivé volby.

Komentátor listu podotkl, že vztahy Evropy s Ruskem jdou často po trnité cestě, avšak nyní nastala pro Evropu chvíle, kdy se musí postavit za své základní hodnoty a musí také překonat svou opatrnost, častou pozorovanou například ve vztahu k ruské politice vůči Čečensku.

Chování Putina popudilo londýnský The Times. "Je varovné, že ruský prezident tváří v tvář přesvědčujícím důkazům odmítl uznat nečistou hru před i v průběhu ukrajinských voleb," napsal list s tím, že obdivovatelé Putina by měli zanechat všech iluzí, které o jeho oddanosti demokracii možná ještě chovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám