Hlavní obsah

Greta v novém videu přirovnává planetu k hořícímu domu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová spustila prostřednictvím hnutí Fridays For Future (Školní stávky pro klima) novou kampaň v boji proti změnám klimatu. Ve videoklipu přirovnala Zemi k hořícímu domu a nabádá veřejnost k reakci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Náš dům hoří, varuje aktivistka GretaVideo: Reuters

 
Článek

Kampaň, která byla spuštěna symbolicky na Den Země (22. dubna), má za cíl upozorňovat na trvající problémy se změnami klimatu, a připomínat tak veřejnosti problém i během výjimečné situace, kdy se mnoho lidí na světě ocitlo v karanténě.

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunbergová

I když má současné „pozastavení světa” prokazatelně dobrý vliv na životní prostředí, podle některých klimatických aktivistů je to stále málo a společnost musí bojovat i nadále.

„Chtěli bychom, aby si lidé uvědomili, že klimatické změny se nechystají. Dějí se už teď,” uvedl mluvčí Fridays For Future Joe Hobbs.

Koronavirus pročistil ovzduší

Koronavirus

Kampaň vychází ze slov sedmnáctileté Thunbergové. Ta ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru prohlásila, aby lidé jednali tak, jako kdyby hořel jejich vlastní dům, protože planeta je náš domov.

V klipu se tak objevuje rodina, která se ráno připravuje na běžný pracovní den. Od zazvonění budíku až po vypravení dětí do školy, přičemž celá scéna se odehrává právě v hořícím domě.

Asi jsem také měla koronavirus, uvedla Greta Thunbergová

Koronavirus

„Věříme, že video donutí lidi jednat hned a neodsouvat problém na později,” okomentoval spot Hobbs.

A zdá se, že současná pandemie možná přiměje některé lidi se nad problémem zamyslet. Například podle studie, provedené na britském trhu, 45 procent dotázaných potvrdilo, že zásadní zlepšení čistoty ovzduší od začátku pandemie je přimělo přehodnotit plány na pořízení elektromobilu.

Vzduch nad Českem se pročistil

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám