Hlavní obsah

The Sun zveřejnil další fotku vězněného Husajna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Další fotografii bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna ve vězení v sobotu otiskl britský bulvární list The Sun. Pokračuje tak v publikování fotografií, které údajně získal od "amerických vojenských zdrojů" a jejichž zveřejnění v pátek vyvolalo protesty americké armády i Saddámových obhájců.

Článek

V pátek The Sun zveřejnil čtyři fotografie, z nichž na jedné je Saddám Husajn jen v krátkých bílých spodkách. Američtí činitelé vzápětí prohlásili, že pečlivě vyšetří, odkud fotografie pořízené odhadem asi před rokem mohly prosáknout do tisku. Pentagon navíc prohlásil, že jejich zveřejněním The Sun porušil ženevské konvence.

Ale The Sun se nenechal zastrašit. Sobotní tištěné vydání přináší fotografii Saddáma v bílém rouchu za ostnatým drátem s mírně skloněnou hlavou, jako by se modlil.

List zveřejnil rovněž dvě další fotografie bývalých iráckých představitelů, kteří byli po válce v Iráku zadrženi. Na zrnitém obrázku je postava opírající se o hůlku označena za "Chemického Alího", tedy Alí Hasana Madžída, který si nelichotivou přezdívku vysloužil za chemické útoky, při nichž zemřely tisíce iráckých Kurdů.

Na dalším snímku údajně je Húda Sálih Mahdí Ammašová, irácká mikrobioložka a odbornice na zbraně hromadného ničení, která si v zahraničních sdělovacích prostředcích vysloužila přezdívku "paní antrax".

Podle týmu Saddámových obhájců porušuje publikace snímků jejich mandanta jak lidská práva, tak i ustanovení Ženevské konvence. "Využijeme všech zákonných prostředků, nezbytných k potrestání těch, kdo se dopouštějí takových hanebných činů vůči kterékoliv zadržované osobě, tím spíše pak prezidentu Saddámovi," uvedl v pátek vedoucí týmu obhájců Zijád Chasavní v televizi Al-Džazíra.

Prohlášení, které k této záležitosti vydalo velitelství amerických ozbrojených sil v Bagdádu, poukazuje na fakt, že publikování snímků znamená porušení vojenských směrnic "a pravděpodobně i porušení ženevských úmluv o nakládání se zadržovanými jednotlivci".

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám