Hlavní obsah

Těsně před zastropováním vyletěly ceny vzhůru, stěžují si Slováci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od pondělí platí na Slovensku dohoda mezi vládou a osmi největšími maloobchodními řetězci o cenovém stropu u vybraných potravin po dobu tří měsíců. Někteří zákazníci a také pekařský cech však upozorňují, že část obchodníků těsně před zastropováním ceny zvýšila, aby je pak mohli snížit.

Foto: Ivan Vílček, Právo

Od pondělí platí na Slovensku cenový strop u vybraných potravin po dobu tří měsíců

Článek

Osmdesátiletá Mária Kardošová z Trnavy minulý týden skokový růst cen zaznamenala. „Pak jsem pochopila, proč tomu tak je. V pondělí ceny dostaly náhubek, takže je obchodníci zavčas navýšili, aby je pak mohli držet na vyšší úrovni a zvýšili si zisk. Víte, že bych se divila, kdyby tomu bylo jinak?“ mávla znechuceně rukou.

„Protože si cenovky už nějaký čas zapisuji a dcera je fotí na mobil, vsadím se, o co chcete, že u mnohého zboží přes noc ceny poskočily. Ještě o víkendu jsme platili méně. Upřímně řečeno – v této zemi mě to snad ani nemůže vyvést z rovnováhy,“ svěřila se Právu před supermarketem v Myjavě zákaznice, která se představila jako Júlia, s tím, že celý život učí prvňáky a nad svým platem si nemohla nikdy výskat, natož teď.

Svaz pekařů, cukrářů a těstovinářů konstatoval, že ze strany ministerstva zemědělství jde pouze o předvolební tah.

Velké řetězce na Slovensku na tři měsíce zastropují cenu vybraných potravin

Ekonomika

„Některé řetězce neodůvodněně zvedly ceny až o deset procent, aby je pak zastropovaly, a tím si ohlídaly své zisky,“ upozornil Milan Lapšanský, předseda svazu.

Jeho sdružení varovalo, že ceny potravin se před zářijový­mi předčasnými parlamentními volbami mohou stát tématem kampaně.

Foto: Ivan Vílček, Právo

Od pondělí platí na Slovensku cenový strop u vybraných potravin po dobu tří měsíců

Řetězce si mohly vybrat

Vybrané potraviny budou mít na nejbližší tři měsíce stabilní ceny. Obchodní řetězce si mohly určit, kterých produktů se zastropování cen bude týkat, ale většinou jde o 30 až sto druhů potravin a dohromady by to mělo být 400 položek.

„Tyto produkty se nebudou shodovat v každé síti. Ke snížení ceny může dojít, ale během tří měsíců ceny určitě nevyskočí vzhůru,“ zdůraznil Martin Krajčovič, předseda Slovenské aliance moderního obchodu, která v zemi sdružuje přední řetězce.

U cenovek produktů s garantovanými cenami se objevují nálepky s nápisem Protiinflační garance. „Označení jsem si všimla, až když jste mě na to upozornil,“ řekla Právu důchodkyně Viera Šándorová z bratislavské čtvrti Dúbravka. „Jsem moc ráda, že se růst cen potravin konečně zastaví. Pro nás důchodce je to už teď neúnosné a hodně smutné,“ dodala žena, která žije sama a pobírá důchod ve výši 320 eur (7680 korun) měsíčně.

Student Ondrej Beňa ze Senice kroutí hlavou nad tím, že mezi zbožím s limitovanými cenami není víc zdravých potravin. „Párky mi nepřipadají zrovna jako zdravé,“ řekl.

Potraviny byly na Slovensku letos v únoru, stejně jako v lednu meziročně dražší o 28,6 procenta. Náklady na potraviny a na bydlení včetně energií mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností.

K dohodě o zastropování cen na tři měsíce přistoupily na Slovensku řetězce Billa, CBA, Coop, Jednota, Kaufland, Labaš, Lidl, Tesco a Terno.

Foto: Billa

Přehled potravin, které na Slovensku na tři měsíce zastropoval obchodní řetězec Billa

Školní bufety na Slovensku bez energetických nápojů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám