Hlavní obsah

Teroristé zaútočili na dům v Rijádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Sobotní atentát v Rijádu si podle poslední oficiální bilance saúdskoarabského ministerstva vnitra vyžádal 11 mrtvých a 122 raněných. Mezi oběťmi jsou čtyři děti. Kromě Saúdských Arabů tvoří oběti Egypťané, Libanonci a Súdánci.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Ranění jsou z 19 zemí, mezi nimiž je z evropských států jen Rumunsko a Turecko. Zraněno je 56 žen a 36 dětí. Podle ministerstva byla většina raněných po ošetření propuštěna a hospitalizováno zůstalo jen 25 lidí.

Nejtragičtější ztrátu hlásí Egypt, podle jehož velvyslanectví při útoku zahynula celá čtyřčlenná rodina egyptského inženýra. Atentát podle saúdskoarabského bezpečnostního zdroje spáchala organizace Al- Kajda. Teroristé zaútočili v západní části Rijádu v místě, odkud není daleko do diplomatické čtvrti.

Jeden západní diplomat agentuře Reuters řekl, že nedaleko od místa exploze mají své soukromé domy členové saúdskoarabské královské rodiny. "Je to oblast s několika soukromými rezidencemi členů královské rodiny. Bylo to půl míle od domu (ministra vnitra) prince Najífa," uvedl. Podle diplomatových informací o život přišlo 20 až 30 osob a až 100 bylo zraněno.

Agentura AFP citovala vysoce postaveného saúdskoarabského bezpečnostního činitele, podle něhož zahynulo pět lidí a 99 bylo zraněno. Tento činitel se údajně účastní inspekce na místě útoku. "Zabiti byli tři Libanonci, Sudánec a Ind a 99 osob bylo zraněno," prohlásil. Agenturu AP činitel saúdskoarabského ministerstva vnitra informoval o tom, že zahynuli dva lidé a více než 80 bylo zraněno. Lékařské zdroje, na které se odvolala agentura AFP, tvrdí, že mezi zraněnými jsou tři Američané a tři Kanaďané.

Útočil sebevrah z Al-Kajdy?

Saúdskoarabské ministerstvo vnitra uvedlo, že útok je dílem teroristů, oficiální vyjádření o počtu obětí dosud neuveřejnilo. Svědci hovořili o tom, že explodovala jedna silná nálož a že se posléze ozvaly dva slabší výbuchy. Před atentátem a po něm také zaslechli střelbu. Saúdskoarabský činitel, který nechtěl být jmenován, agentuře AP řekl, že po sobě střílely hlídky a pachatelé.

Zprávu o třech výbuších a střelbě přinesla také televize Al- Arabíjá. Ulice byly v okamžiku útoku zaplněny lidmi, protože v době nynějšího měsíce ramadánu muslimové ve dne drží půst. "Mnoho domů je poškozeno, okna jsou rozbita. Ozývají se policejní sirény a ambulance. Ambulance odvezly mnoho lidí. Vypadá to, že o život přišlo mnoho lidí," popsala situaci svědkyně.

Saúdskoarabský bezpečnostní zdroj ve vyjádření pro agenturu Reuters prohlásil, že se jednalo o sebevražedný útok. Podotkl, že se podobal atentátům, které podniká teroristická organizace Al- Káida Usámy bin Ládina. "Je to zločin proti nevinným lidem, je to ve stylu Al-Káidy, je to operace Al-Káidy, je to sebevražedná operace," usoudil.

USA před útokem varovaly

V květnu totiž v Rijádu při třech sebevražedných útocích proti obytným komplexům zahynulo 35 osob, mezi nimi devět Američanů a několik dalších cizinců. Zdroj má za to, že sobotní útok byl podniknut podobným způsobem. "Je to přesně týž styl." V květnu si teroristé prostříleli cestu do obytných komplexů a odpálili v nich automobily naložené výbušninou.

Sobotní atentát tentokrát potvrdil varování USA. Spojené státy kvůli mimořádně naléhavé hrozbě teroristického útoku uzavřely již v pátek velvyslanectví v Rijádu a konzuláty v Džidě a Zahránu a vyzvaly své občany k opatrnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám