Hlavní obsah

Teroristé v Londýně zabili přes 50 lidí

Novinky, ČTK, BBC, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velitel londýnské policie Ian Blair v pátek uvedl, že při teroristických útocích zahynulo přes 50 lidí. Číslo není podle něj konečné. Třináct osob zemřelo při výbuchu nálože v autobusu. Meti zraněnými jsou cizinci osmi národností. Vážně zraněni jsou podle informací londýnské policie dva Australané, dva občané JAR a jeden Němec.

Článek

Blair také řekl, že v tunelu mezi stanice Russell Square a King´s Cross stále ještě leží těla obětí. Jejich počet podle něj může vyšplhat až na sto. Policie má zatím informace o počtu mrtvých v autobuse, který ve čtvrtek vybuchl na Tavistock Square. Zemřelo tu 13 lidí, všechna těla už záchranáři vyprostili.

Ze sedmi set zraněných zůstala stovka přes noc v nemocnici, přičemž 20 je jich ve vážném nebo kritickém stavu. Jeden z pacientů už zemřel. Mezi zraněnými jsou také cizinci ze Sierry Leone, Polska a Číny. Zraněno je osm Australanů, dva jsou v kritickém stavu. V nemocnici je také jeden Dán a jeden Portugalec.

Za útoky stojí skupina lidí

Ian Blair současně uvedl, že policie je "neúprosně rozhodnuta" vystopovat, kdo stojí za výbuchy. Věnují se tomu zpravodajské služby. Vedoucí protiteroristického oddělení Andy Hayman informoval, že každá z náloží, tvořených vysoce brizantní výbušninou, vážila méně než 5 kilogramů, a tudíž mohla být nesena v tašce. Ve vlacích ležely nálože na podlaze, v autobusu byla buď na podlaze nebo pod sedadlem, což vyloučilo spekulace o sebevražedném atentátníkovi. "Vůbec nic nenasvědčuje, že by to byl sebevražedný atentát."

Blair také řekl, že za výbuchem stojí skupina lidí. Podobná akce by jen těžko mohla být dílem jednotlivce. Policii se k útokům nikdo nepřihlásil, čtvrteční oznámení na internetu, že za útoky stojí neznámá islamistická skupina Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě, policie prověřuje.

Odborníci se zatím nemohou shodnout, jaký druh trhaviny pachatelé použili. Pravděpodobně to byla platická trhavina. Jedni ale tvrdí, že exploze způsobila kvalitní vojenská trhavina, jiní spíše trvdí, že šlo o běžně dostupnou méně nekvalitní výbušninu. Výbuchy těch kvalitnějších by si údajně vyžádaly mnohem více obětí.

Jen čtyři z šesti explozí způsobili teroristé. Další dva výbuchy byly "kontrolované exploze". 

Podle ministra hrozí další útoky

Charles Clarke zdůraznil, že je nutná nejvyšší opatrnost kvůli nebezpečí dalšího útoku. Britská dopravní policie věnovala celou noc tomu, aby důkladně prohlédla co nejvíce stanic metra a vozů před tím, než byl v pátek ráno obnoven provoz podzemní dráhy.

Dopoledne byly kvůli falešným poplachům krátce uzavřeny londýnské železniční stanice Euston a Liverpool Street. Cestující byli evakuováni, ale záhy se mohli vrátit do vlaků.

Uzavřena zůstává stanice londýnského metra Charing Cross, která byla z bezpečnostních důvodů evakuována.

Tajné služby selhaly

Charles Clarke v projevu nešetřil zpravodajce: "Bylo to jasné selhání zpravodajských služeb, neboť jsme nevěděli, co přijde. Ale skutečnost je taková, že při hledání jehel v kupce sena můžete nějaké přehlídnout. Čtvrteční tragédie vznikla z toho, že jsme nebezpečné jehly přehlédli."  Dodal přitom, že selhání by nemělo zastínit minulé úspěchy.

Skutečnost, že po americkém vzoru zreformované zpravodajské služby neměly žádné informace o aktivitách teroristů nasvědčuje tomu, že šlo o velmi malou skupinku teroristů. Tomu napovídá i fakt, že výbuchy nastaly ve vlacích, které krátce před tím projížděly jedinou stanicí.

"Pokud jsou osoby obezřetné při navazování kontaktů, málo komunikují, vyhýbají se cestování do Iráku či Afghánistánu nebo Pákistánu, nenavštěvují nápadně často mešity, pak tito lidé mají obrovské šance proklouznout (zpravodajskou záchytnou) sítí," citovala agentura Reuters bezpečnostního analytika Claudea Moniqueta.

Podle něho akce v Londýně vyžadovala hlubokou znalost místa. "To nemohl udělat někdo, kdo přijel před měsícem z ciziny. Je to zcela zřejmě úder, který připravovali delší dobu lidé, kteří byli místní."

Nevylučují se žádné možnosti

Clarke potvrdil, že policie bere vážně, že se k atentátu přihlásila neznámá organizace Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě, ale hledají se i prvky, které spojují londýnský teroristický útok s loňským březnovým z Madridu.

"Nevyloučili jsme ale ani žádné jiné alternativní vysvětlení. Zabýváme se vším a zeširoka," vysvětlil ministr.

Stupeň nebezpečí útoku byl snížen

Teroristické útoky v Londýně už před vystoupením ministra otevřely diskusi o efektivitě britských tajných služeb. Stupeň pohotovosti před hrozbou teroristů sítě al-Kajdá byl nedávno snížen. Podle Anthonyho Gleese z Brunelovy university otázkou je, proč šéfové zpravodajských služeb k tomuto kroku přistoupily krátce předtím, než měla Británie hostit summit skupiny nejvyspělejších zemí světa G8, který se právě koná ve Skotsku a kam bylo převedeno na 1500 londýnských policistů.

Představitele britské policie uvedli, že dopředu neměli žádné varování od nějaké teroristické organizace či zpravodajské zprávy o tom, že by k něčemu podobnému mohlo dojít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám