Hlavní obsah

Televize odvysílala přes protesty Moskvy rozhovor s Basajevem

Ruské velvyslanectví v Londýně oficiálně požádalo britskou vládu, aby zabránila soukromé televizní stanici Channel 4 odvysílat rozhovor s čečenským polním velitelem Šamilem Basajevem (39). Televize ale ve čtvrtek večer rozhovor odvysílala.

Foto: Archiv porotců

Bohouš Josef, porotce ČESKO ZPÍVÁ 2018

Článek

V něm Basajev potvrdil, že čečenští povstalci plánují další operace podobné loňskému krvavému teroristickému útoku v severoosetském Beslanu.

Ohledně operace v beslanské škole, která si loni v září vyžádala přes 340 lidských životů, Basajev prohlásil, že byl "šokován tím, co se stalo" a dodal, že "takovou krutost neočekával". Odpovědnost za oběti ale svrhl na ruské speciální jednotky, které se nechtěly podřídit požadavkům povstalců.

Nad smrtí nevinných lidí Basajev sice vyjádřil lítost, ale současně zdůraznil, že je "přinucen" k dalším operacím podobného typu. "Připravujeme je a provedeme je..., abychom světu ukázali skutečnou tvář ruského režimu," cituje agentura AFP. Přitom obvinil režim ruského prezidenta Vladimira Putina z "genocidy čečenského lidu".

Podle britského deníku The Times natočili rozhovor s Basajevem minulý měsíc lidé z jeho blízkosti a záznam pak poskytli novinářům z Blízkého východu.

Ruský protest

"Ruští představitelé jsou si vědomi negativního dopadu propagace teroristických postojů a názorů," uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo zahraničí, které chtělo vysílání rozhovoru zabránit.

Abchazské bezpečnostní složky současně oznámily, že v této kavkazské republice se šíří fámy o Basajevově smrti. "Zvěsti nepocházejí z okruhu Basajevových příbuzných, ale šíří se mezi těmi, kdo s ním spolupracovali během gruzínsko-abchazské války v letech 1992-3," uvedla agentura Interfax.

Během dneška také čečenský prezident Aslan Maschadov prostřednictvím internetu vyhlásil jednostranné zastavení palby v Čečensku až do 22. února. Na stejné stránce se objevil Basajevův rozkaz, aby Maschadova ozbrojenci uposlechli.

Reklama

Výběr článků

Načítám